Stocul modern de spații industriale și logistice din țara noastră a ajuns la 7,1 milioane mp

România reprezintă a treia cea mai mare piață I&L dintre 13 cele mai mari economii din zona Europei Centrale și de Est

Stocul modern de spații industriale și logistice din România a ajuns la 7,1 milioane de metri pătrați anul trecut, iar dezvoltatorii au în construcție încă peste 500.000 de metri pătrați de spații, conform datelor Colliers.

România reprezintă a treia cea mai mare piață I&L dintre 13 cele mai mari economii din zona Europei Centrale și de Est. În 2023, Polonia și România au obținut cel mai înalt nivel de certificare în mai multe parcuri industriale și logistice.

Chiriile solicitate în regiune variază între 3,4 euro pe metru pătrat pe lună în Polonia și 7,7 euro pe metru pătrat pe lună în Cehia. România se situează la mijloc, cu chirii brute de aproximativ 4,5-5 euro pe metru pătrat.

Evoluțiile recente au dus la scumpiri ale chiriilor în România, cu majorări de aproximativ 25-30% în ultimii doi ani, deși ritmul de creștere pare să încetinească.

Randamentele investiționale pentru proiectele industriale și logistice de top variază între 5,25% în Cehia (cel mai mic din regiunea ECE) și 8,5% în Bulgaria, iar România se situează și ea la mijloc, în jurul valorii de 7,5%.

În regiune, volumul anual de investiții depășește 10 miliarde euro, conform ultimelor date disponibile, iar investițiile în sectorul industrial și logistic reprezintă aproximativ 27%, adică 14 miliarde de euro, în ultimii cinci ani.

Totuși, în 2023, volumul investițiilor în spații industriale și logistice din regiune a fost de aproximativ 1,5 miliarde de euro, semnificativ sub media pe cinci ani.

CITEȘTE ȘI: Raben Logistics România raportează o creștere cu 50% a veniturilor totale

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...