SPECIAL: Ce a insemnat anul 2011 pentru piata imobiliara romaneasca?

- Publicitate -Domeniile Ostrov
.

Ce a insemnat anul 2011 pentru piata imobiliara romaneasca? In primul rand o evolutie atipica, mai ales din punctul de vedere al “varfurilor de sezon”, care in anii trecuti se inregistrau in lunile martie si noiembrie.

“In primele noua luni ale anului 2011 s-a evidentiat o crestere a vanzarilor comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010. In schimb, incepand cu luna octombrie, trendul a fost descendent, astfel incat, per total, anul 2011 se va pozitiona sensibil pe acelasi palier cu 2010”, spune Giulio Angheloiu, manager al companiei imobiliare Premier Service.

“Daca primele trei trimestre au evoluat pozitiv, acest fapt se datoareaza fluxului neintrerupt al programului “Prima Casa” si a unei perioade de oarecare stabilitate, fara zvonuri alarmiste privind viitorul incert al acestui program guvernamental. Chiar si vara a fost prolifica, lucru atipic acestui sezon. Ce a urmat, s-a datorat in mare parte nelinistii de pe pietele financiare, a tulburarilor starnite in subconstientul colectiv de zona media internationala, precum si a prognozelor cu iz pesimist”, completeaza el.

O alta deosebire esentiala fata de anul trecut este aparitia unei noi categorii de cumparatori.

“Aproximativ unul din 5 clienti Premier au in portofoliu un imobil pe care intentioneaza sa-l schimbe prin sistemul buy-back, de regula solicitand un apartament cu suprafata mai mare si numar de camere imediat superior”, spune reprezentantul Premier Service.

Buy-back-ul imobiliar reprezinta sistemul prin care potentialii clienti pot achita avansul pentru un apartament nou prin intermediul vechii locuinte, in care vor locui pana la finalizarea noului apartament fara sa plateasca chirie.

Nici bugetul nu mai este acelasi. Vorbim de un nou segment care prinde contur: cerere pentru apartamente de 2 camere cu preturi 40 – 45.000 Euro. Astfel incat, in zona de Sud a Capitalei, bugetul mediu s-a pozitionat intre 35.000 si 55.000 Euro. La formarea acestei medii au contribuit garsonierele de 25 – 30.000 Euro pe de-o parte si apartamentele de 3 camere cu suprafete mari si preturi intre 65-70.000 Euro.

O alta surpriza este faptul ca apartamentele cu doua camere nu mai fac parte din topul celor mai bine vandute proprietati. Cele mai tranzactionate au fost in 2011 garsonierele si apartamentele cu 3 camere.

Apartamentele cu patru camere au inregistrat o cadere brutala, mai ales datorita zvonurilor despre cresterea cheltuielilor la intretinere datorita taierii subventiilor la incalzire.

”Explicatia pentru reorintarea bucurestenilor catre trei camere in loc de doua se datoreaza aproprierii preturilor la 2 si 3 camere, iar cei care fac credite “Prima Casa” sau ipotecare pe perioada mai mare de timp se orienteaza in mod logic spre imobilul mai spatios”, explica Giulio Angheloiu

Chiar daca programul Prima Casa a adus un numar destul de ridicati de cumparatori, nu trebuie sa uitam inca ca si procentul celor care achizitioneaza cu bani lichizi a crescut ajungand pana la 15-20%.

Un alt semnal al faptului ca piata imobiliara a avut o evolutie pozitiva anul acesta consta in faptul ca in 2011 au fost lansate pe piata mai multe ansambluri rezidentiale noi, mai ales in zona de sud.

Decembrie plin cu magazine noi pentru Sinsay. Polonezii se extind puternic

Retailerul polonez de fashion și articole pentru casă Sinsay, parte a grupului LPP, încheie anul cu opt unități noi...

EFECTUL PROPAGANDEI! Doar 43% dintre români cred că se trăiește mai bine ca înainte de aderarea la UE

Doar 43% din respondenții unui studiu realizat în urma unui plan de cercetare complex și inclus în Raportul Pareto...