Cu siguranță ai persoane apropiate care au ajuns la vârsta de pensionare. De aceea, este important să știi că interacțiunea cu oamenii tineri contribuie mult la sănătatea lor emoțională.
Mai mult de atât, o vorbă veche românească spunea “cine nu are un bătrân să-și cumpere”. Această vorbă înseamnă că și pentru tine este important să beneficiezi de experiența de viață și de sfatul unui senior.
Fie că vorbim despre bunici, de părinți, mătuși sau unchi dragi nouă, nu trebuie să lăsăm singurătatea să le afecteze starea emoțională din perioada de după pensionare.
Specialiștii spun că 60% dintre persoanele care ies la pensie suferă de singurătate, în special dacă aceștia au copii care s-au așezat la casele lor.
O persoană de vârsta a treia nu trebuie să fie izolată sau inactivă din punct de vedere social. Este indicat să-i dedici cel puțin o zi pe săptămână în compania ta sau a nepoților pentru a se încărca de la voi cu energie și tinerețe.
Singurătatea se poate transforma în depresie sau poate duce chiar la demență. Depresia apare odată cu sentimentul inutilității, pierderea interesului pentru orice activitate care în trecut era îndrăgită, pierderea stimei de sine și sentimente de autoculpabilizare.
Instalarea depresiei înseamnă un risc mai mare de apariție a demenței. Această problemă este ireversibilă deoarece creierul suferă modificări structurale importante și se manifestă prin apariția diverselor afecțiuni precum este boala Alzheimer.
Pentru a evita aceste lucruri, ține legătura cu persoana dragă care a depășit vârsta pensionării și petrece mai mult timp în casă. Dacă nu poți să te vezi fizic cu acea persoană, menține legătura prin intermediul telefonului.
De asemenea, în zilele noastre există multe alte variante de a fi aproape de ceilalți. Printre ele se numără rețelele de socializare, prin care puteți să vă trimiteți mesaje, fotografii sau chiar să vă vedeți în timp real.
Astfel, va reuși prin intermediul internetului să interacționeze cu persoane noi sau să comunice cu rudele aflate în alte țări. Însă, asigură-te că are pe cineva alături care s-o ajute în orice moment în care tehnologia nu va fi cea mai bună prietenă a ei.
Pentru a fi fericit, un pensionar trebuie să-și ocupe ziua cu diverse activități care să-i dea sentimentul utilității sociale și care să contribuie la stima de sine. De asemenea, socializarea are un rol important în menținerea statutului pe care acesta îl are în societate.
La căminul de bătrâni din Timișoara Casa Nur, găsești toate condițiile de care un pensionar are nevoie pentru îmbunătățirea calității vieții și îngrijire permanentă. Aici devine parte dintr-o comunitate în care se poate exprima și socializa, pentru a evita starea de singurătate dar și pentru a-ți face prieteni noi, în timp ce este în siguranță, alături de personalul medical specializat.
Când cei dragi nu pot fi mereu alături, Casa Nur devine acasă.