- În luna ianuarie 2020, câştigul salarial mediu brut a fost 5.225 lei, cu 240 lei (-4,4%) mai mic decât în luna decembrie 2019.
- Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.189 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 151 lei (-4,5%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.478 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.803 lei).
Ianuarie 2020 comparativ cu Ianuarie 2019
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,6%. Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum.
Indicele câştigului salarial real a fost 104,8% pentru luna ianuarie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 95,1% pentru luna ianuarie 2020 faţă de luna precedentă.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 216,9%, cu 11,2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2019.
Ianuarie 2020 comparativ cu Decembrie 2019
În luna ianuarie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2019 a premiilor ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- între 19,5% şi 22,5% în alte activităţi extractive, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică, extracţia cărbunelui superior şi inferior;
- între 12,0% şi 16,0% în tranzacţii imobiliare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, cercetare-dezvoltare, colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);
- între 9,0% şi 11,5% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea şi distribuţia apei.
Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic în extracţia minereurilor metalifere (13,3%), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) (4,3%), activităţi de editare (4,2%), respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2,9%).
Aceste creşteri au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), de aplicarea prevederilor legale, de realizările de producţie ori de încasările mai mari (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: învăţământ (+3,6%), sănătate şi asistenţă socială (+2,0%), respectiv administraţie publică (+1,7%).