Românii vor AI, dar nu și concedieri. 1 din 3 angajați se teme că își va pierde jobul

Reticența față de AI crește odată cu vârsta și este mai puternică în rândul persoanelor cu educație preuniversitară

Românii privesc cu entuziasm potențialul Inteligenței Artificiale (AI), dar au îngrijorări serioase legate de impactul asupra pieței muncii, arată un nou studiu realizat de RoCoach și Novel Research.

Astfel, un procent de 76% dintre români văd AI-ul ca pe o oportunitate pentru economie și societate. Cu toate acestea, aproape jumătate recunosc și riscurile pe care le implică această tehnologie, adoptând o perspectivă echilibrată.

Studiul relevă că 35,7% dintre respondenți cred că AI va duce la pierderi semnificative de locuri de muncă, chiar dacă se vor crea și noi tipuri de joburi. Alți 42% anticipează un echilibru între dispariția și apariția de noi roluri, iar doar 11% sunt de părere că AI va crea mai multe locuri de muncă decât va elimina.

Reticența față de AI crește odată cu vârsta și este mai puternică în rândul persoanelor cu educație preuniversitară. În schimb, 67% dintre utilizatorii activi ai AI consideră tehnologia o mare oportunitate, comparativ cu doar 18,7% dintre cei care nu au folosit-o niciodată.

Un alt punct sensibil este utilizarea AI în evaluarea performanței la locul de muncă. Astfel, doar 20,2% acceptă evaluarea automată completă, aproape 40% preferă o combinație între AI și superiorul ierarhic și peste 35% resping total ideea evaluării automate.

Românii vor sprijin de la stat pentru formarea în AI

64,6% dintre români consideră că statul ar trebui să sprijine activ formarea profesională în domeniul AI, în special în industriile strategice (36,9%) și pentru prevenirea șomajului tehnologic (27,7%).

Tinerii între 18–29 de ani sunt cei mai vocali: 45% dintre ei cred că AI poate deveni o componentă strategică pentru competitivitatea României. Ei cer o strategie națională care să susțină investițiile private, inovația și dezvoltarea specialiștilor.

- publicitate -

articole noi