Romanii cauta 8 luni pana sa-si cumpere casa visurilor

Un an si jumatate este perioada maxima pana la care sunt dispusi cumparatorii de locuinte sa isi caute casa visurilor lor.

Majoritatea, adica 54% dintre persoanele chestionate, au raspuns ca au prospectat piata 8 luni pana sa faca o achizitie imobiliara. Aproximativ 18 % dintre cei care isi permit sa cumpere o casa au cautat intre 12 si 18 luni, iar 26% considera ca aproximativ jumatate de an este suficient pentru a-si gasi o locuinta pe placul lor. Doar 2% dintre repondenti au cumparat o proprietate dupa mai putin de o luna de vizionari.

In ceea ce priveste mediile in care potentialii cumparatori cauta locuinte, preferate raman anunturile online. Doar o zecime dintre cumparatori angajeaza un singur broker imobiliar, si in general acestia cauta  vile cu preturi care depasesc  cateva sute de mii de euro. Peste trei sferturi , respectiv 78%, dintre cei care cauta un apartament se adreseaza agentiilor imobiliare, dar in acelasi timp cumpara ziarele cu anunturi de profil, acceseaza internetul, sunt abonati la diferite site-uri imobiliare, consulta presa pentru a afla evolutia pietei, si, nu in ultimul rand, participa la targurile imobiliare. Restul de 12% prefera sa aleaga doar sau doua dintre modalitatile de cautare a unei  locuinte enumerate mai sus.

“Toate acestea demonstreaza ca romanii au capatat deja o educatie in ceea ce priveste achizitia unei locuinte, nu mai cumpara fara o puternica cercetare de piata in prealabil. Mai exista si o categorie speciala de cumparatori, care nu sunt presati de timp si care asteapta aparitia discounturilor sau a ofertelor speciale pentru locuintele de care sunt interesati.”, spune Sorin Sararu, managing partner Project Expo.

Ultimul studiu facut de compania care organizeaza targul imobiliar Project Expo demonstreaza ca majoritatea cumparatorilor stiu foarte bine ce isi doresc si au devenit mult mai pretentiosi in ceea ce priveste viitoarea locuinta.

Apartamentul ideal pentru 43% dintre bucurestenii chestionati in cadrul sondajului are in medie 60 de metri patrati, se afla intr-o zona semicentrala si costa pana la 60.000 de euro. 29% considera ca un apartament cu trei camere situat intr-un bloc dintr-un cartier semicentral le serveste cel mai bine interesele, dar nu ar fi dispusi sa plateasca pentru acesta mai mult de 70.000 de euro.

A scazut semnificativ fata de anul trecut procentul celor care ar achizitiona un apartament cu patru camere, doar 7%  dintre potentialii cumparatori preferand aceasta varianta, pentru care ar cheltui in jur de 80.000 de euro. Aproximativ 9% dintre  cumparatori doresc sa achizitioneze garsoniere , iar 12% ar prefera o casa sau o vila.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 760 de persoane, vizitatori ai mai multor editii ale Targului Imobiliar PROJECT EXPO.

- Publicitate -

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...

Jocuri de cărți iubite de toți jucătorii

Cărțile de joc sunt sursa multor distracții, dar și competiții. De-a lungul timpului, oamenii au creat o sumedenie de...