Proprietățile deținute de autorități și neexploatate, regenerări urbane

Autoritățile locale sunt din ce în ce mai interesate în realizarea de proiecte de regenerare urbană pe terenuri pe care le au în proprietate și care din diverse motive sunt neexploatate de mulți ani. Vedem interes mai ales din partea primăriilor din marile orașe, precum București, Brașov, Constanța etc, de a indentifica cele mai bune soluții pentru valorificarea acestor proprietăți, care oferă potențial de dezvoltare pe sute de hectare de teren.

Din ce în ce mai multe autorităti publice locale fac eforturi sustinute în directia profesionalizării aparatului propriu și identificării unor soluții viabile pentru punerea în valoare a activelor pe care le dețin sau pe care le au în administrare.

În continuare autoritățile publice controlează portofolii semnificative de proprietăti care în prezent sunt subutilizate. Potențialul oferit de acestea poate fi deblocat în urma unor analize și studii realizate în mod judicious și rațional, astfel încât autoritatea să dispună de instrumente pentru o mai bună planificare și pentru a stimula dezvoltarea prin introducerea unor facilități complementare și generarea unor exemple de bune practici.

Regenerare urbană în Brașov, prin JLL

Unul dintre proiectele de acest gen în care a fost implicată și compania imobiliară JLL include fosta platformă industrială Rulmentul din Brașov.  JLL a fost angajată de Banca Mondială pentru a analiza oportunitatea unei dezvoltări imobiliare a terenulului deținut și administrat de Primaria Brașov pe fosta platformă industrială Rulmentul. Este vorba de un teren în suprafață de 31,3 hectare, parte proprietatea municipiului Braşov, parte proprietatea statului, dar în administrarea primăriei.

Scopul acestor studii este de a furniza o bază ancorată în realitatea imobiliară, care să susțină efortul municipalităților de a realiza dezvoltarea într-un mod sustenabil, integrat cu alte facilități și care să maximizeze valoarea proprietăților.

De asemenea, analizele JLL contribuie la înțelegerea potențialului proprietății în contextul dinamic al zonei, vecinătății, sinergiilor ce pot fi create, pentru a decide asupra strategiei de redezvoltare.

Ce se poate construi pe fosta platformă Rulmentul Brașov

JLL a prezentat Primăriei din Brașov trei scenarii pentru fosta platformă Rulmentul, toate bazate pe nevoile actuale şi viitoare de dezvoltare a zonei, corelate cu o analiză a pieţei imobiliare şi de afaceri din zonă, dar şi cu 14 studii de caz ale unor modele de succes de regenerare urbană din lume.

Cele trei scenarii sunt diferenţiate în principal de raportul dintre clădirile existente şi cele nou-construite şi de spaţiul verde creat, între 13-17,5 ha, însă toate au în vedere funcţiuni social – culturale cum ar fi școală, grădiniță, muzeu tehnic, centru medical.

Printre funcțiunile propuse în cadrul scenariilor sunt și utilizări de tip rezidenţial, birouri (inclusiv un sediu de servicii publice, care poate găzdui, de exemplu, birouri ale primăriei), un spațiu comercial de tip hipermarket, un centru sportiv, magazine mici la parterul blocurilor (şi spaţii comerciale care să favorizeze micii întreprinzători în domeniul serviciilor sau micile ateliere), un hotel, o clădire cu utilizare multifuncţională, un parc de distracţii sau tematic  spații de expoziție şi un motodrom/teren de sport/zonă în aer liber pentru festivaluri.

În scenariul 1 s-a încercat maximizarea spațiului utilizat prin demolarea a cât mai puține din clădirile existente. Astfel, 61% din clădirile existente sunt menţinute şi sunt create 13,3 ha de parcuri şi spaţii verzi.

Scenariul al doilea propune menţinerea a 36% dintre clădiri şi o suprafaţă de 14,2 ha de parcuri şi spaţii verzi. În acest scenariu scopul a fost de a îmbina maximizarea din punct de vedere comercial cu utilizarea non-comerciala/ comunitară, într-un cadru care aduce omagiu patrimoniului industrial.

Scenariul 2 include un melanj de funcțiuni comerciale, facilități de petrecere a timpului liber, rezidențial, precum si servicii publice cum ar fi muzeu tehnic, școală și grădiniță, dar și cămin pentru vârstnici.

Cel de-al treilea scenariu prevede păstrarea a doar 8% dintre clădiri, cele care contribuie cel mai mult la identitatea locului, însă spaţiul verde creşte la 17,5 ha de parcuri, astfel că zona să fie mai mult un centru de agrement, cu terenuri de sport, parc de distracţii, un studio de film şi centru expoziţional.

Cel de-al treilea scenariu prevede de asemenea o şcoală și grădiniţă şi un muzeu, însă nu cuprinde zone rezidenţiale sau clădiri de birouri (cu excepţia celor necesare administrării zonei).

Alte proiecte importante de regenerare urbană din România

Proiectul Liberty Technology Park

Dezvoltat pe terenul fostei fabrici de mobilă „Libertatea” din Cluj. Proiectul, dezvoltat pe 4,5 ha de teren, este dezvoltat de Fribourg Development și reprezintă primul parc tehnologic din România.

Include 5 corpuri de clădiri, totalizând 17.000 mp de spații de birouri din clasa A (și va ajunge până la 8 clădiri), amenajări pentru conferințe si evenimente, locuri de parcare, spații verzi întinse, amenajări pentru sport, un restaurant și o cafenea.

Hala Traian

A fost una din cele mai importante piețe din București. Aceasta a fost construită în anul 1896 și proiectată de arhitectul italian Giulio Magni, după modelul unei hale de piață pariziene. Aceasta este un monument istoric. Inițial utilizată ca o piață de pește și carne, ea găzduiește în prezent un supermarket. 

Uzina Tractorul Brașov

În anul 1925, proprietatea era o fabrică de avioane. După anul 1946, când autoritățile ruse au confiscat o mare parte din utilajele existente în fabrică, cu titlu de indemnizație de război, fabrica și-a schimbat profilul: de la fabricarea de avioane a trecut la fabricarea de tractoare. Proprietatea a fost vândută în anul 2007.

Câteva dintre clădirile vechi au fost demolate, iar terenul a fost re-dezvoltat pentru a include: centrul comercial Coresi (Coresi Shopping Resort), blocuri de locuințe, parcul de afaceri Coresi (Coresi Business Park), cuprinzând atât clădiri noi, cât și clădiri vechi convertite / renovate).

Coresi Business Park are în prezent 60.000 m2 de birouri, iar planurille prevăd ca în următorii ani să fie construiți în total până la aproximativ 100.000 m2 și să devină unul dintre cele mai mari proiecte de birouri din afara Bucureștiului.

Partea rezidențială va include peste 2.000 de unități și, până acum, au fost construite și vândute deja circa 1.400-1.600 de unități.

Proiectul va include, de asemenea, un hotel de 4 stele, care va oferi 125 de camere și care va fi operat de un partener local, Kromwell. Construcția a fost anunțată să înceapă în 2019 și să fie finalizată până la finele anului 2020. Există și un proiect pentru dezvoltarea unei arene sportive. Totodată, o parcelă de teren a fost donată Primăriei Municipiului Brașov pentru construirea unei școli.

Proiectul ISHO Timișoara

Dezvoltat pe locul fostei fabrici de textile ILSA din Timișoara. Aceasta a fost înființată în anul 1905, a fost naționalizată în anul 1948 și recondiționată în perioada 1970-1975. În perioada comunistă, aceasta era una dintre cele mai mari fabrici din Timișoara.

Proiectul ISHO va include 7.500 m2 de zone verzi, clădiri de birouri de peste 50.000 m2,  clădiri rezidențiale cu până la 1.200 de apartamente și un hotel de 5 stele cu o capacitate de 160 de camere (Radisson Blu) și 2.000 de locuri de parcare.

Întregul proiect este estimat să fie lansat pe piață până la finalul anului 2020. Prima etapă a proiectului de spații de birouri, cu o suprafață închiriabilă de circa 15.000 m2, a fost finalizată în trimestrul 1 al anului 2018.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...

Jocuri de cărți iubite de toți jucătorii

Cărțile de joc sunt sursa multor distracții, dar și competiții. De-a lungul timpului, oamenii au creat o sumedenie de...