Piața de investiții a crescut cu 37% anul trecut până la aproape 900 milioane euro

Anul 2020 a fost unul dintre vârfurile ciclului economic actual în ceea ce privește investițiile în active imobiliare comerciale, cu o creștere de 37% față de 2019, până la aproape 900 milioane euro.

Birourile au rămas cea mai importantă sursă a activității de tranzacționare în 2020, cu un volum total de 762 milioane euro.

Două tranzacții majore cumulează peste 400 milioane euro

Prima a fost vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle către AFI Europe consiliată de Colliers, cea mai mare tranzacție de birouri din istoria pieței imobiliare românești și una dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, cu un record de 307 milioane euro.

În urma tranzacției, AFI Europe a devenit al doilea cel mai mare proprietar de birouri din România, cu un portofoliu de aproximativ 225.000 metri pătrați, inclusiv livrările programate.

A doua cea mai importantă tranzacție a fost vânzarea Floreasca Park din proprietatea GLL către o societate mixtă formată din Resolution Property (Grupul Fosun) și Zeus Capital Management, pentru 105 milioane euro.

Alte două tranzacții importante, care au însumat aproximativ 55 milioane euro fiecare, au fost finalizarea achiziției The Bridge III de către Dedeman de la Forte Partners și achiziția Global City Business Park de către Arion Green de la Global Finance.

O tranzacție notabilă a fost și cea a investitorului maghiar Optima, care a achiziționat pachetul majoritar (61,5%) în compania poloneză GTC pentru suma de 116 milioane euro.

Sectorul industrial rămâne în top

Impulsionat de o cerere solidă a chiriașilor și de boom-ul indus de lockdown în comerțul electronic, sectorul industrial a fost al doilea cel mai activ, deși tranzacțiile au reprezentat doar 10% din volumul total.

Cea mai mare parte din suma totală provine din mai multe tranzacții efectuate în București, achiziția CTP de către Equest Logistic Center pentru 30 milioane euro fiind cea mai mare tranzacție a anului.

Lipsa spațiilor la vânzare  reprezintă un factor care ține activitatea tranzacțională din acest sector sub potențial.

Cum va fi piața de investiții în 2021

În 2021, piața ar putea înregistra o scădere, pentru că unii cumpărători ar putea amâna investiții, arată un raport Colliers.

Pentru acest an, Colliers estimează un volum total al tranzacțiilor imobiliare comerciale de peste 0,5 miliarde de euro.

România a început 2020 cu aproximativ 500 de milioane de euro în tranzacții aflate în proces de due-diligence, în timp ce pentru 2021, debutul este la aproximativ 150 de milioane de euro.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...