Pandemia a scăzut gradul de ocupare și numărul de angajați din hoteluri

2020 a înregistrat o scădere a cifrelor din piața hotelieră, atât în ceea ce privește oferta (-17% comparativ cu 2019), cât și ocuparea (-11,3%), arată Crosspoint Real Estate.

Presiunea s-a reflectat si în salariile medii nete pentru industrii precum ospitalitatea și transportul aerian, care au înregistrat o scădere a salariului mediu de 12,9%, respectiv 28,38%.

În plus, în ciuda eforturilor de a-și păstra angajații, închiderea hotelurilor și restaurantelor a condus la un număr semnificativ de disponibilizări în industria ospitalității.

Conform datelor INS, peste 200.000 de persoane (3% din totalul populației active) erau angajați în industrie în 2018 și 2019. În 2020, numărul angajaților a scăzut la 150.000.

Pandemia a avut un impact puternic asupra hotelurilor situate în București și în marile orașe, deoarece acestea reprezentau principalul motor al cererii de cazare în interiorul orașului.

În general, rata netă de ocupare a scăzut la 22.9% în 2020, de la 34.2% în 2019.

Cu toate acestea, pentru 2021-2023, 17 hoteluri noi cu peste 2.000 de camere sunt așteptate să fie livrate în România, aproape jumătate dintre acestea fiind situate în capitală.

Noile livrări includ reconversia și renovarea clădirilor istorice, precum Marmorosch Blank Bank într-un hotel de lux și renovarea completă a Athenee Palace Hilton și Corinthia Grand Hotel du Boulevard.

În ceea ce privește piața de închiriere pe termen scurt din București, aceasta a avut o scădere similară cu cea a pieței hoteliere.

Scăderea cererii a condus la decizia unor proprietari de a-și scoate proprietățile de pe piața de închiriere pe termen scurt și de a le închiria ca și cazare pe termen lung.

- Publicitate -

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...