Pandemia a adus un număr mare de „insolvențe ascunse” în Europa

În 2020, chiar dacă impactul real al crizei COVID-19 a rămas incert, numărul de insolvențe a scăzut în toate marile economii europene.

Potrivit cercetărilor efectuate de Coface, există un număr mare de „insolvențe ascunse” care au fost amânate, mai degrabă decât prevenite.

Acest lucru sugerează că, atât în Franța, cât și în Europa, există un număr mare de companii neviabile a căror închidere este doar o chestiune de timp.

În Franța, soarta a 22.000 de companii rămâne nerezolvată

Coface estimează că numărul „insolvențelor ascunse” este de 8.600 în sectorul construcțiilor, 1.800 în comerțul cu amănuntul, 1.500 în industria prelucrătoare, 1.200 în servicii de afaceri și 800 în transporturi.

Până în prezent, deși criza economică a afectat sectoarele în mod inegal, numărul insolvențelor a scăzut, inclusiv în sectoarele care se află în stagnare de câteva luni.

În mod similar, toate regiunile franceze au înregistrat o scădere clară a numărului de insolvențe în 2020, variind de la 34% în Bretania la 49% în Corsica.

În Franța, fără Fondul de Solidaritate al țării, rezultatul operațional al sectorului de ospitalitate și catering s-ar fi contractat cu aproximativ 109%, în loc de 17%.

Impactul insolvențelor asupra pierderilor de locuri de muncă a fost totuși limitat la 126.000, cel mai scăzut nivel din 2006.

Câte „insolvențe ascunse” înregistrează Germania

Coface estimează că numărul insolvențelor ascunse din Germania este cu 21% sub nivelul din 2019 (la aproximativ 3.950 de insolvențe).

La începutul pandemiei, Coface se aștepta ca insolvențele să crească cu 9% în 2020, dar au ajuns să scadă cu 15%.

Acest rezultat se datorează parțial guvernului german care a impus temporar un moratoriu asupra procedurilor de insolvență pentru a acorda timp măsurilor de stimulare să intre în vigoare.

Cu toate acestea, sectoarele metale și auto, ambele aflate în recesiune cu mult înainte de pandemie, au înregistrat o creștere a insolvențelor comparativ cu 2019.

Spania a adoptat măsuri economice eficiente

În sectorul comerțului cu amănuntul, simulările Coface indică faptul că măsurile suplimentare au limitat scăderea profiturilor la -26% în al doilea trimestru, comparativ cu -67% dacă acestea nu ar fi fost puse în aplicare.

Aceste măsuri nu au reușit totuși să prevină o creștere semnificativă a insolvențelor în sectorul turistic, cu 90% an la an în a doua jumătate a anului 2020.

La nivel global, insolvențele ascunse spaniole sunt estimate la aproximativ 1.600 (34% din nivelul înregistrat în 2019).

În Italia, Coface estimează dimensiunea insolvențelor ascunse la aproximativ 39% din nivelul lor din 2019 (sau 4.100 insolvențe).

Conform calculelor Coface, insolvențele ar fi trebuit să crească cu 7%.

- publicitate -