Imprejmuirea casei este o necesitate pentru siguranta si confort, dar are si un rol estetic in imaginea de ansamblu a locuintei tale. Pentru a te bucura de o amenajare ideala si longeviva a curtii trebuie sa acorzi atentie felului in care alegi materialele.
Lemnul si metalul sunt cele mai populare optiuni in materie de garduri pentru casa, iar decizia finala se bazeaza pe o serie de aspecte importante, de la stilul casei, la rezistenta la intemperii, dar si gusturi personale.
Iata cum alegi materialul si de ce detalii sa tii cont:
Rezistenta
Cu siguranta iti doresti ca ceea ce alegi pentru casa ta sa faca fata cat mai bine testului timpului, mai ales pentru a nu fi nevoit sa inlocuiesti anumite parti inainte de vreme. La acest capitol, metalul iti ofera avantajul unui material care rezista in timp si cu care nu vei avea probleme o perioada lunga. Alege cu atentie teava rotunda de otel ce se foloseste la gard, deoarece aceasta ofera si un aspect modern locuintei, iar calitatea iti va permite sa te bucuri cat mai mult timp de acesta.
Durata de viata a unui gard de metal se estimeaza la aproximativ 50 de ani, iar singurele probleme care pot aparea este coroziunea suprafetei sau rugina. Acestea pot fi cu usurinta indepartate prin curatare si vopsire cu produsele special formulate pentru acest material.
Conditiile de mediu ridica probleme materialelor precum lemnul. Chiar daca acesta are un puternic impact estetic, mai ales daca apreciezi stilul rustic, se poate degrada mai rapid. Poti trata gardul din lemn cu ajutorul solutiilor speciale care il fac rezistent la apa, dar trebuie sa tii minte sa il intretii temeinic.
Costurile si stilul
Materia prima aleasa este influentata si de costurile pe care le implica aceasta, cat si construirea efectiva a gardului. Un gard din lemn obisnuit implica mai putin efort si lucrari de baza, dar daca iti doresti ceva special, atat ca forma, cat si ca detalii, va trebui sa cheltui o suma mai mare.
De exemplu, o casa in stil rustic, din lemn, implica instalarea unui gard din lemn, care sa se afle in echilibru cu imaginea de ansamblu a acesteia. Mai ales daca locuiesti intr-o zona rurala sau de munte, unde trebuie sa urmezi o anumita directie arhitecturala specifica zonei, un gard din lemn este solutia.
In oras, gardul din metal iti ofera si mai multa siguranta, dar se potriveste si cu stilul general al caselor. Costul acestuia poate fi mai scazut daca optezi pentru un model simplu, dar merita sa investesti in materiale de calitate.
Instalarea
Procesul de instalare al fiecarui tip de gard difera, in special in ceea ce priveste materialul ales. Un gard din metal va fi mai greu de manevrat in timpul instalarii, dar avantajul il reprezinta usurinta cu care acesta poate fi incorporat pe un teren denivelat.
In schimb, gardul din lemn poate fi instalat cu mai putin efort, dar trebuie sa tii cont de faptul ca lemnul se va micsora cu cativa milimetri dupa instalare si pot aparea spatii intre placi. In timpul iernii, lemnul se va umfla, lucru care poate ridica probleme in deschiderea si inchiderea portii.
Pe cat de mult conteaza preferintele personale, in special cele estetice, lemnul si metalul ofera o serie de avantaje si dezavantaje practice, pe care nu poti sa nu le iei in considerare. Alege ceea ce se potriveste tuturor nevoilor tale si discuta cu specialistii daca ai dubii sau nevoie de asistenta in procesul de alegere a gardului potrivit.