Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază. Jumătate spun că mănâncă mai mult pui decât în urmă cu un an, invocând gustul, accesibilitatea și versatilitatea acestui tip de carne, conform unui studiu realizat de MKOR pentru Asociația FREE.
Un procent de 59% dintre respondenți consideră esențial ca puii să fie crescuți fără acceleratori de creștere, iar 1 din 5 se declară îngrijorați de impactul metodelor industriale asupra sănătății. În plus, jumătate dintre consumatori declară că și-au schimbat obiceiurile de consum în ultimul an, mulți dintre ei în favoarea produselor considerate mai sănătoase sau mai etice.
Deși 95% dintre consumatori declară că verifică eticheta atunci când cumpără carne de pui, doar jumătate spun că informațiile oferite sunt suficiente pentru a lua o decizie corectă. Testările realizate în cadrul cercetării au arătat că informațiile pozitive sunt vizibile pe ambalaje, în timp ce cele negative sunt omise.
„Creștere lentă”, „pui convențional”, „natural” – sunt termeni percepuți diferit de la un ambalaj la altul. Doar 24% dintre români înțeleg ce presupune creșterea convențională, în timp ce „puiul cu creștere rapidă” e intuit corect de 83%.
Interesant este că 76% dintre respondenți ar cumpăra carne de pui cu creștere lentă, dacă aceasta ar fi disponibilă. Există o cerere clar exprimată pentru transparență, etichetare comparabilă și produse crescute în condiții superioare de bunăstare, iar prețul nu este un impediment major, consumatorii sunt dispuși să plătească între 23 și 30 lei/kg pentru puiul cu creștere lentă.