- 54% dintre angajați au suferit de mai multe episoade de burnout în ultimii cinci ani;
- 22,5% dintre angajați au suferit de un moment de burnout în ultimii cinci ani;
- Principalele cauze: volumul de muncă, cultura organizațională, managerul direct, lipsa concediilor;
- 81% acuză companiile că nu îi ajuta să treacă peste burnout.
Aproximativ 76,5% dintre angajații români spun că au trecut prin cel puțin un episod de burnout în ultimii cinci ani, conform unui sondaj Undelucram.ro.
Astfel, 54% dintre angajații români spun au trecut prin mai multe episoade de burnout în ultimii cinci ani, iar 22,5% printr-un singur moment de epuizare generată de muncă.
În jur de 20% spun că nu stiu să identifice starea de burnout și doar 3% afirmă că nu au trecut prin astfel de momente.
Aproximativ, 32% dintre angajați spun că starea de burnout le-a fost cauzată de volumul foarte mare de muncă, 24,7% de cultura companiei și 24,2% de managerul cărora le raportau.
Angajatorii nu ajută cu nimic
81% dintre angajați declară că nu au primit ajutor din partea angajatorului pentru a trece peste această stare. Doar 5% au afirmat că au fost ajutați de compania în care lucrau.
Pe de altă parte, 43,7% dintre salariați spun că sunt încurajați de companie să își ia zile libere, iar 25,8% afirmă că nu există acțiuni concrete de informare despre importanța concediului.
Circa 19,3% nu sunt încurajați să își ia zile de odihnă, iar 12% nu se simt încurajați să își concediu pentru că nu are cine să-i înlocuiască.
Doar 42% dintre respondenți spun că se relaxează complet și închid tot ce ține de muncă atunci când sunt în vacanță, 39% se ocupă de urgențe, iar 18,5% își verifică e-mailul.
Aproximativ 60% dintre respondenți au fost în vacanță sau au de gând să facă acest lucru; 25,8% nu doresc să meargă în vacanță, iar restul de 13,4% sunt nehotărâți.
Înainte de pandemie, 71% dintre angajați mergeau în vacanță în fiecare an.