Investitorii din Europa de Vest, din țări precum Austria, Olanda, Belgia sau Marea Britanie, au fost cei mai activi cumpărători de active imobiliare pe piața locală în ultimii cinci ani (2019 – 2024), realizând plasamente de 1,75 miliarde de euro, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.
În topul investitorilor urmează românii, cu un volum de aproape 1,2 miliarde euro și o cotă de 26%, în timp ce investitorii din Europa Centrală și de Est au cumpărat active imobiliare în valoare de 560 milioane euro (13% cotă de piață). Investitorii din Orientul Mijlociu au realizat plasamente de 388 milioane euro, în timp ce nivelul de activitate al investitorilor din Africa de Sud s-a mai diminuat, până la 7%.
Per total, în perioada 2020 – 2024, au fost înregistrate 159 de tranzacții, valoarea medie fiind de peste 28 milioane de euro. Cele mai tranzacționate proprietăți au fost imobilele de birouri, cu un volum care a depășit 2,2 miliarde de euro și o cotă de aproape 50% din total, acestea fiind urmate de proiectele comerciale, cu o cotă de 24%, respectiv de proprietățile industriale (19%).
Circa 60% din volumul investit a fost direcționat către proprietăți situate în București, în condițiile în care peste un sfert din piață este reprezentat de achiziții de portofolii de active amplasate în mai multe orașe din țară.
Cine sunt cei mai activi investitori în piața locală
Piața locală a continuat să atragă investitori noi, atât locali, cât și cu capital străin, printre aceștia numărându-se M Core (Marea Britanie), Supernova (Austria), Adventum (Ungaria), Fortress (Africa de Sud), Oresa Industra (Suedia), BT Property (Romania), Vectr Holdings (India), Vincit Union (Letonia), W&E Assets (USA) sau AYA Properties (Belgia).
Dintre companiile deja active pe piața locală, cele mai mari achiziţii au fost realizate de Pavăl Holding, CTP şi AFI Europe, investitori care și-au consolidat pozițiile pe piață prin preluarea de portofolii de clădiri de birouri (Pavăl Holding și AFI Europe) și de parcuri industriale și de logistică (CTP).