Insolvențele în România au ajuns la minimul ultimului deceniu

Cele mai multe insolvențe s-au înregistrat în sectorul comerțului cu ridicata și distribuție urmat de construcții și comerțul cu amănuntul.

Cel mai recent studiu Coface România arată că numărul companiilor insolvente în anul 2019 a fost de 6.384 firme, mai puțin cu 22% față de nivelul înregistrat în anul anterior. Datele indică și o scădere graduală a companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 0,5 milioane EUR (companii medii și mari).

Astfel, numărul acestora din urmă s-a situat la 444 pe parcursul anului 2019, sub media de 550 din ultimii trei ani. Această evoluție s-a reflectat și în diminuarea pierderilor financiare care au fost de doar de 4,6 miliarde RON în 2019 la jumătate față de media din ultimii trei ani.

Situația mediului de afaceri activ în România

Analiza Coface relevă și o serie de vulnerabilități care pun presiune pe companiile din România. Astfel, sumele refuzate la plată cu instrumente de debit pe parcursul anului 2019 au fost în valoare totală de 3,2 miliarde RON, în creștere cu 67% față de anul anterior, respectiv 1,9 miliarde RON. Numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în 2019 a crescut aproape de 160.000, fiind maximul din ultimul deceniu.

În același timp, numărul companiilor SRL nou înmatriculate anul trecut a rămas relativ constant aproape de 90.000. Cu alte cuvinte, la fiecare companie nou înregistrată anul trecut s-au înregistrat aproape 1,8 companii care și-au întrerupt activitatea, comparativ cu raportul OUT : IN de 1,6 din 2018.

Prin comparație cu evoluțiile regionale, companiile active în Romania sunt caracterizate de o vârstă fragedă cu durata medie de viață de doar 10 ani, cel mai puțin din UE. Totodată, numărul companiilor care își întrerup activitatea este constant peste cel al firmelor nou înființate. Nu în ultimul rând, mediul de afaceri local este caracterizat de un grad de concentrare ridicat în rândul marilor firme, primele 1.000 de companii concentrând jumătate din toate veniturile de la nivelul întregului mediu de afaceri, respectiv 500.000 de firme.

Distribuția sectorială și regională a insolvențelor

Cele mai multe insolvențe deschise în anul 2019 au fost înregistrate în sectorul comerțului cu ridicata și distribuție (1.037), urmat de construcții (936) și comerțul cu amănuntul (899). Analizând evoluția cazurilor de insolvență pe rol în ultimii 5 ani, se observă o tendință de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele 3, respectiv 5 sectoare.

Distribuția teritorială a cazurilor de insolvență în 2019 nu a suferit modificări semnificative față de situația existentă în anul anterior. Astfel, în ciuda scăderii cu 26%, Bucureștiul a rămas pe prima poziție din perspectiva insolvențelor, fiind urmat de regiunile N-V și S. Cele mai mari scăderi ale numărului de companii insolvente au fost înregistrate în zona de N-E (-35%), S-E (-27%) și București (-26%).

Mediul de afaceri –  principalele provocări

Prin comparație cu ceea ce se întâmplă în regiune, companiile active în România sunt caracterizate, printre altele, de o vârstă fragedă. Astfel, 55% dintre companiile active astăzi în România sunt înființate după anul 2010, în timp ce doar 15% au început activitatea înainte de anul 2000. Doar 15% dintre companiile active astăzi sunt în business de peste două decenii, acestea concentrând aproape 40% din venituri, jumătate din active și o treime din angajați.

Datele arată că aproape 1.4 milioane de companii și-au întrerupt activitatea după anul 2010, în timp ce totalul firmelor nou înmatriculate este doar la jumătate față de acest nivel. De asemenea, România înregistra la finalul anului 2019 doar 25 de companii la 1.000 de locuitori, de două ori sub media din ECE (Europa Centrală și de Est), precum și de trei ori mai multe insolvențe raportate la numărul de companii.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Wizz Air mai aduce două aeronave Airbus A321neo la București și își deschide bază la Aeroportul Băneasa

Operatorul aerian Wizz Air mai aduce două aeronave Airbus A321neo de ultimă generație la București și deschide a doua...

Auchan aduce conceptul de magazin ATAC Hiper Discount și în București

Rețeaua ATAC Hiper Discount a Auchan va ajunge și în București prin inaugurarea unui magazin pe Șoseaua Chitilei, în...