Industria de legume și fructe din România, nivel record în 2021

Cifra de afaceri a industriei de fructe și legume din România a crescut cu 17,4%, atingând un maximum istoric de 24,4 miliarde lei în 2020.

Pe sub-segmente, comerțul a înregistrat cel mai mare avans, de 19% (cifră de afaceri de 20,8 miliarde lei), iar activitatea de prelucrare a crescut cu 12% (afaceri de 1,4 miliarde lei).

Și cifra de afaceri a cultivatorilor de fructe și legume a crescut cu 5% față de 2019, la 2,1 miliarde lei în 2020, se arată într-o analiză KeysFin.

A crescut numărul de angajați și de companii din industrie

Numărul de angajați din industrie a crescut cu 1,9% față de 2019 și a fost cu 21% peste nivelul din 2016, la 27,5 mii de salariați în 2020.

Forța de muncă din comerț și prelucrare a crescut cu câte 7% fiecare, la 15,7 mii de angajați respectiv 4,3 mii de angajați în 2020.

La polul opus, cultivatorii au avut cu 10% mai puțini angajați față de 2019, respectiv 7,5 mii în 2020.

Numărul de companii a crescut cu 3,5% față de 2019 și a fost cu 24,5% peste nivelul din 2016, la 8,6 mii de companii în 2020.

Distribuția pe sub-segmente arată o piață relativ echilibrată: câte 43% dintre companii activau în comerț, respectiv în cultivare, restul în prelucrarea fructelor și legumelor.

Importurile de legume și fructe au ajuns la maximul istoric

Potrivit datelor INS, în 2020, importurile de legume și fructe au ajuns la maximul istoric de 1,2 miliarde euro, după un avans anual de 1,6% și o creștere de 252% față de 2011.

Exporturile de fructe și legume au crescut cu 9,3% față de 2019, însă cu doar 40% față de 2011, ajungând la valoarea de 173 milioane euro în 2020.

Deficitul balanței comerciale de fructe și legume a crescut cu 0,3% față de 2019 și a fost cu 374% peste nivelul din 2011, la cel mai ridicat nivel din istorie.

CITEȘTE ȘI: Românii au cumpărat mai multe fructe și legume în pandemie

- Publicitate -

Creștere timidă a tursimului local în primul trimestru al anului 2025

Sectorul turistic național a înregistrat o creștere timidă de 1% în primul trimestru al anului 2025, comparativ cu aceeași...

Primul restaurant asiatic WokFull din România se deschide la Suceava

Primul restaurant WokFull din România, un concept inovator de mâncare asiatică gătită integral la wok, promovat de chef Anca...