În România sau în străinătate: unde aleg să meargă la studii tinerii români

Peste 11.000 români optează pentru studiile în străinătate în fiecare an, fiind atrași de mediul academic internațional, de modalitățile de predare diferite, dar și de latura practică a cursurilor.

Potrivit datelor furnizate de UNESCO Higher Education Statistics, în ultimii 2 ani, numărul celor care aleg programe de studiu în străinătate a crescut cu 6 procente. Începând cu anul academic 2017, peste 35.000 de români au statut de studenți internaționali, 90% dintre ei fiind înscriși la universităţi din Europa. Aceste date poziționează România pe locul 5 în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulți studenți care învață în străinătate, după Germania, Franța, Italia și Grecia.

România sau străinătate?

Cifrele par copleşitoare, însă potrivit statisticilor realizate de către organizatorii RIUF- The Romanian International University Fair tot mai mulţi tineri români caută atât programe de studiu în România, cât şi în străinătate. Dintre vizitatorii care au participat la RIUF, în ultimii 2 ani (aproximativ 44.000 tineri), 37% sunt decişi să urmeze un program de studiu în străinătate, 11% caută programe de studiu doar în România, iar 52% vor să studieze în străinătate, dar acceptă ideea de a studia în România dacă găsesc un program de studiu potrivit.

Destinațiile de studiu preferate sunt Marea Britanie, Danemarca, USA, Germania și Olanda

Aceleaşi statistici realizate de cel mai mare târg de universități din Europa de Sud şi de Est, ne arată că Marea Britanie este de departe prima opțiune în rândul celor care doresc să urmeze un program de licență, masterat sau MBA în străinătate. Peste 62% dintre participanții de la târg și-au manifestat interesul de aplica la o universitate britanică, fiind apoi urmată de Statele Unite ale Americii (42%), Danemarca (32%), Germania (32%), Olanda (31%), Norvegia (22%) și Elveția (19%)*.

Împrumuturi și surse de finanțare pentru studenții români

Sistemul academic din străinătate oferă surse de finanțare sau împrumuturi guvernamentale, care să acopere o parte din cheltuieli sau taxa de școlarizare. De exemplu, cei care optează pentru un program de licență sau de masterat în Marea Britanie pot obține un împrumut guvernamental, care asigură integral taxa pe parcursul anilor de studiu. Rambursarea ambelor împrumuturi se face în condiții foarte avantajoase pentru absolvenți și doar în momentul în care sunt angajați și câștigă un anumit venit anual. Aceștia vor rambursa doar o fracțiune din venitul lor ce depășește acel prag de venit minim anual.

Similar, un astfel de împrumut este pus la dispoziție studenților în Olanda, unde taxa de școlarizare este de aproximativ 2.000 EURO/an. În alte țări, tinerii nu au nevoie de accesarea unui împrumut, deoarece studiile sunt gratuite (Suedia, Danemarca) sau percept taxe minime (Germania, Franța).

- Publicitate -

Centrul comercial Aurora Giurgiu este aproape gata. Se deschide în 23 mai

Primul centru comercial dezvoltat de Cometex sub brandul Aurora se va deschide în data de 23 mai, la Giurgiu....

Ce program au de Paște magazinele Carrefour și Supeco

În perioada 26 aprilie – 5 mai, magazinele Carrefour și Supeco au un program special pentru perioada sărbătorilor pascale,...