Deratizare de la A la Z. Tot ce trebuie să știi despre deratizare

Pe scurt, deratizarea este un proces ce implică acțiuni chimice și biologice, efectuat în vederea eliminării rozătoarelor.

Cele mai bune companii de deratizare de pe piața românească, ca de exemplu: companiaddd.ro, efectuează acest proces într-o singură etapă, și rar, în funcție de gradul de infestare, trebuie să repete procedurile pentru a asigura un mediu lipsit de pericole clienților lor.

Pe lângă faptul că sunt disgrațioase și provoacă teamă celor mai multe persoane, rozătoarele precum șoarecii și șobolanii sunt și extrem de periculoase fiind purtătoare de boli care se transmit cu ușurință la om. Mai mult în comparație cu alte animale dăunătoare, rozătoarele au câteva calități care le fac aproape imposibil de eliminat pe cont propriu, fără suport de specialitate.

În primul rând, rozătoarele sunt niște animale foarte inteligente și, pe deasupra se înmulțesc foarte rapid, lucru pentru care sunt suficienți și doar câțiva indivizi pentru a demara o infestare în adevăratul sens al cuvântului. Pe de altă parte, rozătoarele precum șoarecii și șobolanii au și câteva puncte slabe pe care experții în deratizare le cunosc și le folosesc în avantajul lor.

Când trebuie să apelezi la servicii de deratizare?

Dacă ești o persoană fizică, nu există o perioadă de timp fixată prin lege când ești obligat să efectuezi acțiuni de deratizare, dar dacă pe de altă parte ești un agent comercial, legea te obligă să deratizezi o dată la șase luni.

Pe de altă parte, în opinia experților, dacă spațiul tău este predispus infestării cu rozătoare, ideal ar fi să apelezi la suportul specialiștilor măcar o dată la trei luni. Deratizarea se poate efectua cu succes în orice locație, indiferent dacă este vorba despre o instituție publică, spații HoReCa, magazine sau centre comerciale, hale de producție, unități de învățământ etc.

Dacă ai probleme cu șoarecii sau șobolanii într-un loc deschis, să știi că deratizarea se poate efectua și în spații exterioare, iar rezultatele sunt din cele mai bune.

Care sunt etapele procesului de deratizare?

Specialiștii în deratizare, așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, apelează în general la metode chimice sau biologice pentru eliminarea rozătoarelor, în funcție de fiecare caz în parte. Dar în cele mai multe situații, deratizarea are loc în felul următor.

Înainte de toate se evaluează care este gradul de infestare pe baza analizei resturilor de mâncare sau a găurilor descoperite în spațiul ce urmează a fi deratizat. Dacă există deja foarte multe rozătoare în acel loc, sunt șanse mari să fie descoperite chiar și cadavre. În acest pas, se ține cont și de alți factori precum specificul locației respective. Dacă există sau nu vegetație în locul acela sau dacă în vecinătatea lui sunt alte locuri deja infestate, atunci și gradul de infestație poate fi mai ridicat decât să constată la prima vedere.

După stabilirea gradului de infestare, se trece la pasul următor care constă în instalarea unor stații de intoxicare. În această etapă, stații de intoxicare se dispun într-un sistem tip barieră, pe întreg perimetrul suprafeței tratate, cu accent în puncte cheie ale acestuia.

Este foarte important să se acorde o atenție deosebită căilor de acces precum și altor locuri unde traficul rozătoarelor este mai intens și sunt șanse mai mari ca acestea să consume substanța raticidă.

Urmează apoi cel de-al treilea pas în care se stabilește numărul de intervenții. Pentru cele mai multe cazuri, o singură intervenție este absolut suficientă, dar există situații în care trebuie intervenit și de două sau de trei ori pentru o deratizare completă și rezultate de durată.

Și în final, ultimul pas constă în evaluarea consumului de substanță raticidă din cadrul stațiilor de intoxicare. Dacă consumul a încetat complet, atunci înseamnă că infestația a luat sfârșit. Dar dacă se constată că rozătoarele încă mai consumă substanță raticidă, înseamnă că încă mai există indivizi asupra cărora trebuie acționat pentru că o deratizare incompletă poate duce la o răsturnare de situație în doar câteva săptămâni, luând în calcul viteza cu care se înmulțesc aceste animale.

- Publicitate -

Fabrica Nokian Tyres Oradea a fost inaugurată. Investiție de peste 650 milioane euro

Nokian Tyres a deschis fabrica de anvelope pentru autoturisme din Oradea. Aceasta funcționează fără a utiliza energie din combustibili...

PragmaGO intră pe piața din România prin achiziționarea a 89% din Omnicredit

PragmaGO a început expansiunea internațională pe piața din România prin achiziția a 89% din acțiunile Omnicredit de la compania...