Costul micului dejun a crescut cu 25% în acest an. Care este produsul al cărui preț s-a dublat?

Analistul eToro, Bogdan Maioreanu, a creat un coș cu pondere egală din nouă produse populare pentru micul dejun – index-ul micului dejun – și se observă că prețul acestuia a crescut cu 25% în acest an.

Topul creșterilor din acest an este deschis de sucul de portocale (+100%), cacao (+60%), zahăr (45%), ovăz (+15%), carne de porc (+15%). În contrapondere, au scăzut prețurile la grâu (-25%), lapte (-10%), cafea (-4%) și ceai (-2%).

Creșterea prețurilor la produsele de bază pentru micul dejun de pe burse va ajunge și pe rafturile supermarketurilor. În România, prețurile la citrice și alte fructe meridionale au crescut cu 10% de la începutul anului.

Prețurile la alte fructe proaspete au crescut cu doar 2%, iar prețurile la cafea și cacao au crescut cu 8%, în timp ce prețul zahărului a scăzut cu aproape 5%, în țara noastră.

Creșterea prețului concentratului de suc de portocale a intrat pe un teritoriu necunoscut, la peste 4 dolari/livră (8.8 dolari pe kg) – aproape dublul maximelor istorice anterioare.

După atingerea acestui nivel foarte ridicat, s-a observat o oarecare scădere a prețurilor în ultima săptămână, dar prețul ramane cu peste 80% mai mare decat era la începutul acestui an.

CITEȘTE ȘI: Românii și mezelurile. 7 din 10 le consumă cel puțin o dată pe săptămână

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...