Ce trebuie să știi despre acordarea pensiilor în România: Diferențele între Pilonul I, II și III

Retragerea din câmpul muncii, la o anumită vârstă, este marcată de debutul pensionării. În România, sistemul de pensii a fost inițiat în urmă cu mai bine de un veac și se ghidează, încă de pe atunci, după un principiu simplu: angajații de azi „plătesc” pentru cei deja ieșiți la pensie. Totuși, în ultima vreme, țara noastră s-a confruntat cu o criză a salariaților, ceea ce a condus, inevitabil, la necesitatea unei soluții suplimentare pentru plata pensiilor.

Care sunt cele mai recente reforme care au afectat Legea Pensiilor?

În contextul în care, în România, numărul angajaților este semnificativ mai redus decât cel al pensionarilor, a fost identificată o soluție complementară, care să contribuie la creșterea veniturilor la vârsta pensionării. Este vorba despre pensiile private, despre care tot auzim în ultima vreme. Concret, în prezent, sistemul de pensii din țară este clasificat după cum urmează:

  • Pilonul I – reprezintă sistemul public de pensii (de stat); Pilonul I militează pentru solidaritatea între generații, concept supranumit de analiștii financiari „pay as you go” (potrivit APAPR.ro). 
  • Pilonul II – este denumirea care vizează pensiile obligatorii, aflate sub administrare privată. Se mai numește și pensie privată obligatorie, cu contribuții definite. 
  • Pilonul III – reprezintă pilonul de pensii private facultative. Aceste pensii sunt administrate de companii private și presupun o aderare bazată pe conturi individuale și, desigur, o participare voluntară.

Ce trebuie să știi dacă ești proprietar de pensie privată 

Sistemul de pensii private obligatorii se bazează pe redirecționarea unei proporții din contribuția plătită de un angajat la bugetul de asigurări sociale către fondurile destinate acestui tip de pensii. Orice angajat plătește, în prezent, prin intermediul angajatorului, o contribuție către CAS (un sfert din salariul brut), aferentă contribuțiilor de asigurări sociale. 

Astfel, lunar, este oprit un procent de 25% din veniturile brute ale contribuabilului, sumă care se împarte în două cote, respectiv: 

  • O parte merge către sistemul public de pensii;
  • O cotă este redirecționată către fondul obligatoriu de pensii private.

Cota plătită către Pilonul II (din cei 25%) a fost prevăzută să crească an de an până la pragul de 6% în 2016. Astăzi este, însă, de 3,75%.

Cine sunt cei care cotizează la Pilonul II? 

Consultând legislația în vigoare, aderarea la un fond de pensii private Pilon II este obligatorie pentru orice persoană atunci când se angajează pentru prima dată. Când a fost creat, în urmă cu mai bine de un deceniu, Pilonul II avea următoarele caracteristici: obligatoriu pentru angajații de până la 35 de ani și opțional pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani.

Un detaliu esențial pe care trebuie să îl știm despre pensiile din Pilonul II este că, odată ce ai aderat la el, sumele plătite se vor acumula și vor fi investite până la vârsta pensionării. Nu poți retrage banii până atunci, dar poți opta, pe parcurs, să transferi sumele economisite în contul tău de Pilon II de la un fond la altul. De asemenea, în eventualitatea în care alegi să nu mai contribui la Pilonul II și să redirecționezi contribuția către Pilonul I, sumele acumulate până la momentul redirecționării rămân în contul tău, fiind administrate până când sunt îndeplinite condițiile pentru a putea beneficia de ele.

Cine poate opta pentru o pensie privată facultativă? 

Principala diferență dintre Pilonul II și Pilonul III (pensia facultativă) este că pensia facultativă nu impune un anumit moment, cum ar fi angajarea la primul loc de muncă, pentru participare. Poți opta pentru o pensie facultativă oricând, dar trebuie să știi că poți beneficia de aceasta doar în condițiile descrise mai jos:

  • Ai cel puțin 60 de ani când soliciți plata pensiei;
  • Ai efectuat cel puțin 90 de contribuții lunare la fond (nu este nevoie să fie și consecutive);
  • Ai acumulat o sumă minimă în contul de Pilon III.

De reținut 

Contribuția la pensia publică (Pilonul I) este obligatorie pentru toți angajații. Pilonul II este, de asemenea, obligatoriu, oferind participanților cu vechime de cel puțin 5 ani opțiunea să redirecționeze contribuțiile viitoare de la Pilonul II la Pilonul I. Iar Pilonul III implică aderarea facultativă și contribuții voluntare de-a lungul vieții active. Ideal este ca, atunci când te gândești la veniturile tale la pensie, să te poți baza atât pe Pilonul II, cât și pe Pilonul III pentru un trai decent.

- Publicitate -

Gadgeturi și jucării în locul tradiționalelor haine noi de Paște

Coșul de cumpărături online pentru Paște s-a modificat anul acesta, iar gadgeturile, electrocasnicele, dar și jucăriile sau alte cadouri...

Beko a fabricat peste 45 milioane aparate frigorifice la fabrica din Găești

Fabrica Beko din Găești, județul Dâmbovița, cu o tradiție de peste 50 de ani, locul de origine al frigiderelor...