ANALIZĂ | De unde pot lua românii cele mai avantajoase credite online

Trending

Volt a realizat un studiu care ia în calcul 13 IFN-uri care oferă credite online și le compară prin prisma ratei dobânzii, a sistemului de aplicare și a altor criterii importante care trebuie avute în vedere la solicitarea unui credit. 

Studiul analizează 13 IFN-uri alese în funcție de 3 criterii: IFN-ul trebuie să permită aplicare 100% online, fără garanții și să ofere posibilitatea de a obține banii rapid, în maxim 1-2 zile lucrătoare.

Ofertele instituțiilor financiare nebancare au fost comparate pe baza a 4 criterii: costuri, numărul de documente necesare, programul echipei de suport, modul și viteza prin care solicitantul intră în posesia banilor. 

Ce IFN-uri oferă cele mai avantajoase credite?

Pentru a putea compara costurile, am simulat o situație în care obținem un credit în valoare de 2.000 RON, pe o perioadă de 3 luni, credit pe care l-am returna apoi în cel puțin 3 rate. Și asta pentru că termenele de achitare la IFN-urile examinate pot varia, unele credite necesitând plata per săptămână, iar altele plata per lună.

Pe lângă dobânda propriu-zisă, IFN-urile pot percepe și alte comisioane, cum ar fi cel de analiză dosar sau de administrare. Pentru a determina costul total, au fost luate în calcul toate comisioanele percepute, iar pentru ușurința înțelegerii datelor, cifrele au fost rotunjite la numere întregi. Detalii despre procedura de calcul se găsesc aici.

Tabel: Costul total în RON pentru un credit în valoare de 2000 RON pe 3 luni. Sursa: volt.ro

Trebuie menționat aici că Viva Credit, Credit Prime, Mobilo, CreditFix și Hora Credit oferă dobândă zero pentru primul credit.

Fiind vorba, însă, de dobândă zero doar în prima lună a împrumutului, acestea nu pot fi incluse în studiu, unde analizăm creditele pe o durată de 3 luni, din cauza formulei anuității (menționate în exemplul de calcul). Practic, doar în cazul în care rambursarea are loc în decursul celor 30 de zile, clientul nu va plăti nimic în plus.

Documentele cerute – e posibil să obții un credit doar cu buletinul?

În ceea ce privește actele necesare la aplicarea pentru un împrumut rapid, IFN-urile analizate se împart în două categorii:

Instituții care acordă credite cu buletinul: iCredit, Ocean Credit; 

Instituții care cer atât buletinul, cât și o dovadă a veniturilor stabile (extras de cont, talon de pensie, fluturaș de salariu, etc.): CreditFix, Credit Prime, Credius, Ferratum, Hora Credit, Mobilo Credit, Mozipo Group, Provident, Smile Credit, Viaconto, Viva Credit.

Cum se obțin banii?

Există două metode principale de livrare a banilor către clienți: către un cont IBAN sau direct pe card. Mai există, de asemenea, și metoda clasică, în cash – prin ridicare de la bancă sau livrare acasă prin curier.

  1. Companii care transferă banii direct pe card: Credit Prime, Mobilo Credit, Ocean Credit, Viva Credit;
  2. Companii care transferă banii către un cont IBAN: CreditFix, Credit Prime, Credius, Ferratum, Hora Credit, Mobilo Credit, Mozipo Group,  Provident, Smile Credit, Viaconto, Viva Credit;
  3. Companii care oferă banii cash prin curier sau prin sucursalele băncilor partenere: Credit Prime, iCredit, Credius, Ferratum, Mobilo Credit, Provident.

Care este regimul de funcționare al echipei de suport?

Programul de funcționare al echipei de suport este deosebit de important în cazul persoanelor care întâmpină dificultăți pe parcursul completării cererii de credit și au nevoie să își rezolve problema cât mai rapid. Din această perspectivă, IFN-urile au fost împărțite în 2 categorii: 

IFN-uri care lucrează și seara și în weekend: Viva Credit, Provident, Ferratum, Hora Credit, Credit Prime, CreditFix.

IFN-uri care au program de lucru normal: Credius, iCredit, Mobilo Credit, Mozipo Group, Smile Credit, Ocean Credit, Viaconto

De regulă, aplicarea pentru un împrumut are loc în timpul liber, adică seara sau în weekend. Privite din această perspectivă, Provident, Viva Credit, Ferratum, CreditFix, Hora Credit și Credit Prime au un program mai flexibil, care le permite să proceseze cererile de împrumut rapid.

Cât de repede are loc transferul de bani?

Pe baza datelor oferite de IFN-uri, studiul analizează și durata procesului, de la aplicare și până la primirea banilor, în condițiile parcurgerii cu succes a aplicării și a semnării contractului. Majoritatea IFN-urilor oferă posibilitatea semnării electronice a contractului, cu două excepții. Provident permite doar semnarea fizică a acestuia prin intermediul unui serviciu de curierat, în vreme ce Credius necesită semnarea contractului la unul dintre birourile companiei.

IFN-uri care trimit bani la orice oră: Ocean Credit;

IFN-uri care trimit bani în decursul unei zile lucrătoare: Viva Credit, Viaconto, Smile Credit, Mozipo Group, Mobilo Credit, Hora Credit, Ferratum, CreditFix, Credit Prime

IFN-uri care trimit bani în decursul a două zile lucrătoare: Provident, Credius, iCredit.

Așadar, majoritatea IFN-urilor livrează bani în termene similare, cu excepția Ocean Credit, care poate furniza împrumuturi instant, indiferent de zi sau de oră, datorită sistemului automatizat de acordare a creditelor.

E important de precizat faptul că, deși multe IFN-uri declară că sunt operaționale 24/7, în realitate acest lucru înseamnă doar că utilizatorul poate completa formularul de aplicare pentru un credit IFN online în orice moment.

Din acest motiv a fost analizată durata reală a procesului de creditare, din momentul aplicării și până în momentul primirii banilor.

Studiul a fost realizat de Volt Finance. Informațiile prezentate în acest studiu au fost colectate de pe site-urile companiilor prezentate, precum și din alte surse oficiale.

- Publicitate -

Ultimele

Rata de adoptare a vehiculelor electrice în România a ajuns la 9%

Rata de adoptare a vehiculelor electrice în România a urcat vertiginos până la 9% în 2022, marcând o creștere...

Trebuie să citești