În ultimul an, majoritatea românilor au călătorit mai mult în România decât în străinătate. 91% dintre respondenții unui studiu MKOR & AVIS au călătorit în interiorul țării.
Numărul deplasărilor interne este de 6 călătorii în medie. Numărul celor care au ales ca destinație o altă țară este de 4 respondenți din 10. Și frecvența călătoriilor este redusă, înregistrând o medie de 2,4 călătorii.
Țările străine sunt preferate în general pentru petrecerea timpului liber, iar 7 din 10 respondenți au mers în vacanță în străinătate. Aproape 4 din 10 respondenți au călătorit în scop de business în țară.
Când vine vorba de planificarea călătoriei, cei mai mulți dintre respondenți (43%) au o abordare pragmatică atunci când călătoresc. Aceștia își setează scopuri bine definite și călătoresc cu timp și buget limitat.
La polul opus se situează cei care caută o experiență facilă. Astfel, 12% dintre respondenți preferă să caute oferte pentru sejururi complete decât să organizeze personal călătoria, în detaliu.
Pentru 1 din 5 respondenți importantă este experiența, aceștia fiind interesați mai degrabă de explorarea de noi culturi. Experiența este un factor decisiv și pentru cei care caută experiențe premium.
Pe experiența celorlalți se bazează aproape exclusiv cei care iubesc activitățile care implică socializare (10%). Aceștia au cea mai pronunțată prezență digitală și apelează la comentariile și recomandările altor utilizatori.
Planificarea călătoriei în funcție de impactul asupra mediului sau asupra calității vieții altora este comportamentul cel mai puțin prezent în rândul respondenților (doar 5%).