Aproximativ 42% din noua generație de artiști, arhitecți și designeri români sunt deja angajați, arată o analiză Diploma 2021.
Media în care un absolvent de arhitectură, artă sau design se angajează în România este de 1-2 ani, conform rezultatelor analizei.
Dintre angajați, peste jumătate lucrează chiar în domeniul pentru care s-au pregătit în mediul academic, în timp ce 25% sunt angajați într-un domeniu care nu are legătură directă cu studiile.
Analiză arată că 63% dintre cei chestionați și-ar fi dorit să cunoască, încă de pe băncile facultății, noțiuni legate de antreprenoriatul creativ.
În interesele acestora urmează noțiuni legale, cunoștințe de marketing, respectiv chestiuni financiare, de branding și networking.
Provocarea cea mai mare identificată de absolvenții universităților cu profil vocațional-creativ este găsirea primului loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit.
Este deseori menționată ca provocare și pregătirea pentru a porni activitatea profesională pe cont propriu, ca freelancer sau ca antreprenor.
74% dintre membrii industriilor creative consideră expozițiile esențiale pentru dezvoltarea carierei, la început de drum
Deși începerea vieții profesionale după absolvire are o serie de provocări clar identificate, 73% dintre respondenți afirmă că ar alege aceeași facultate, dacă ar lua-o de la capăt.
Importante pentru absolvenți sunt și contextele pentru expunerea lucrărilor (74%), asigurarea unor spații de lucru (70%).
Urmează participarea la evenimente de networking formale și informale (65%), respectiv participarea la conferințe și workshop-uri dedicate (63%).
Printre lucrurile care le-au lipsit cel mai mult membrilor industriilor creative, au fost amintite: contextele de socializare și networking, expozițiile, atelierele și lucrul practic.