Lockdown-urile naționale au afectat situația financiară a majorității IMM-urilor (66%), arată un studiu Kaspersky.
Lansarea de noi oferte sau oportunități de business au fost unele dintre eforturile de supraviețuire ale micilor afaceri.
Pe lângă lansarea de noi produse și servicii (29%), ca răspuns activ, fiecare a cincea organizație a intrat în noi segmente de business (21%).
Pentru companiile din sectorul evenimente, divertisment, artă și cultură, sau chiar din sectorul medical, acest lucru a însemnat lansarea unei alternative digitale a ofertelor lor fizice.
Magazinele sau restaurantele s-au concentrat pe vânzarea online și livrare la domiciliu ia producătorii au trecut la fabricarea de măști, dezinfectant și alte accesorii medicale.
Printre alte măsuri anti-criză, previzibil cea mai comună, a fost aceea de a permite tuturor sau majorității angajaților să lucreze de la distanță (46%).
Dar cele mai multe decizii au vizat în continuare optimizarea cheltuielilor: reduceri bugetare (38%) și salarii sau ore de lucru reduse (35%).
O măsură generală poate fi considerată și redirecționarea bugetelor sau oprirea planurilor de investiții (30%).
Una din zece companii a trebuit să ia măsuri critice, cum ar fi concedierea angajaților (12%) sau oprirea plății facturilor (11%).