În ultimii doi ani, piața mediului de afaceri a fost marcată de incertitudine și nesiguranță, din pricina situației atipice provocate de pandemia de Covid-19. La rândul său, economia a fost puternic afectată, mai ales în sectorul prelucrării resurselor primare, construcției de mașini, precum și în industria turismului și HoReCa.
În același timp, conflictul neîncetat dintre Rusia și Ucraina joacă un rol substanțial în situația expusă, întrucât sunt doi jucători importanți în gestionarea prețurilor mărfurilor, precum și la nivelul comerțului de bunuri și servicii. Pe măsură ce lucrurile reiau calea ascendentă către redresare, piața de business redevine un mediu competitiv, capabil să ofere oportunități, în ciuda provocărilor întâlnite de-a lungul drumului.
Un bun antreprenor trebuie să construiască o strategie eficientă pentru dezvoltarea afacerii sale, care se poate lovi de multe obstacole, mai ales la început de drum. Adaptarea la cerințele impuse de piață și cunoașterea tabieturilor consumatorului final sunt principalele aspecte la care un investitor trebuie să fie atent, pentru a garanta succesul unui business pe termen lung.
Mai mult, un lider competent recunoaște potențialul de dezvoltare și inovare al unui business, trecând peste sentimentele de frică și insecuritate, mereu prezente în spațiul de afaceri. Iată câteva propuneri pe care tinerii antreprenori le pot concretiza.
Dezvoltarea unui business în mediul online
În vremuri de criză, este dificil să-ți păstrezi o poziție sigură și echilibrată într-o piață dominată de ambiguitate. Între exemplele pertinente se numără afacerile susținute în mediul online ce își continuă ascensiunea începând de la debutul episodului pandemic.
Unul dintre avantajele majore de care investitorii pot profita se referă la diversitate. Într-o perioadă în care digitalizarea câștigă teren important, antreprenorii au posibilitatea să înceapă un business direct din fața calculatorului, investiția inițială fiind relativ mică.
Fără îndoială, magazinele online se bucură de o popularitate în continuă creștere, datorită comercializării unei game vaste de produse, modului simplu de achiziție și timpului redus de așteptare pentru livrare. Piesele auto de schimb pentru automobile, cosmeticele preferate și produsele alimentare necesare pentru întreaga familie se regăsesc la un simplu click distanță.
Investiția în sectorul imobiliar
Conform unui studiu efectuat de Deloitte, locuințele din România se numără printre cele mai ieftine din Europa, având un preț mediu de aproximativ 1.266 de euro pe metru pătrat, cea mai scumpă destinație din țară fiind Cluj-Napoca, urmată de București și Brașov. Mai mult, cifrele înregistrate în segmentul rezidențial au crescut cu 18% în ultimii cinci ani, ceea ce denotă că prețurile înregistrate pe piața imobiliară rămân constante.
Succesul unui business este vizibil în timp și depinde de un cumul de factori. Dintre aceștia, poziționarea locuinței reprezintă un element fundamental, deoarece valoarea apartamentului crește ori scade, în funcție de potențialul de dezvoltare al zonei.
Investiția în piața de birouri
În ciuda provocărilor din această ramură, spațiile de birouri rămân un pariu sigur pentru antreprenorii dornici să investească într-un domeniu al viitorului. Treptat, biroul clasic se transformă dintr-un simplu loc de rezolvare a sarcinilor de lucru într-un mediu sigur, ce încurajează comunicarea și colaborarea dintre membrii echipei.
În plus, conceptul de sustenabilitate începe să fie inclus în proiectele de construcție ale birourilor, dezvoltatorii imobiliari mizând pe clădiri eficiente energetic, ce aduc beneficii mediului înconjurător și salariaților. Astfel, noile spații au capacitatea de reușită prin simplul fapt că atrag atenția și sporesc interesul companiilor și tinerelor talente, dornice de afirmare.
În era vitezei, adaptabilitatea la cerințele pieței și anticiparea comportamentului consumatorului final sunt două elemente care fac diferența dintre un business productiv și o companie care încearcă să se mențină pe linia de plutire. La început, lucrurile par că scapă de sub control. Însă, prin încredere, onestitate și predictibilitate, orice antreprenor poate construi performanță.