Data de 8 decembrie 2022 va fi marcată ca unul dintre cele mai negre momente din istoria Uniunii Europene. Chiar dacă toate statele membre ale spațiului de liberă circulație Schengen erau de acord cu aderarea României și Bulgariei, vetoul Austriei a blocat acest lucru.
Mai grav, deși ambele state au îndeplinit toate condițiile intrării în Schengen și au primit undă verde din punct de vedere tehnic de la toate instituțiile europene cu atribuții în domeniu, Austria a blocat acest demers.
Motivele aduse în spațiu public de cancelarul austriac sunt rizibile, motivând decizia pe baza unor date interne privind migrația, contrazise de toate statisticile oficiale ale FRONTEX.
Gestul făcut de Austria este unul care trimite proiectul european în derizoriu și face un cadou incredibil pentru Vladimir Putin, Rusia și toate partidele extremiste sau anti-europene din UE. Este de așteptat o creștere a reticenței față de UE în toate statele membre, nu doar în România și Bulgaria.
În plus, prin acest demers, Europa a arătat că este incapabilă să depășească xenofobia sistemică din anumite state și Uniunea Europeană rămâne o instituție unde există state second-hand.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a avut o reacție corectă, dar inutilă: „Cetățenilor din România și Bulgaria le spun: voi meritați să fiți membri deplini, aveți susșinerea din aproape toate statele membre, a Comisiei Europene. Sunt dezamăgită și cred că împărtășesc această dezamăgire”.
Croația va intra în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023
Pe de altă parte, Croația, cea de-a treia țară membră UE care nu făcea parte din Schengen a primit vot favorabil pentru aderare de la 1 ianuarie cu frontierele terestre și de la 1 martie cu frontiera aeriană.
În Consiliul JAI, Austria și-a menținut opoziția și a votat împotriva aderării României, la fel ca Olanda, care a susținut că este în favoarea primirii României în Schengen, dar se opune intrării Bulgariei, dar votul pentru cele două state s-a dat la pachet.