Zeci de blocuri reabilitate cu fonduri europene

Zece blocuri de locuințe reabilitate termic prin POR 2014-2020 la Timișoara, nouă la Gheorghieni și 13 la Alba Iulia.

Proiectele din Timișoara au o valoare totală de peste 20 de milioane de lei, care prevăd reabilitarea termică a unui număr de zece blocuri de locuințe:

  • Calea Circumvalațiunii nr. 67 (regim de înălțime S+P+10E)
  • Aleea F.C. Ripensia nr. 16-18-20-22 (S+P+10E)
  • Str. Gheorghe Lazăr nr. 42 (S+P+10E)
  • Intrarea Doinei, bloc format din cinci tronsoane – scara 19  (S+P+Mz+8E), scara 21 (S+P+Mz+8E), scara 23  (S+P+6E+2Er), scara 25 (S+P+8E), scara 31 (S+P+6E+2Er)
  • Aleea Azurului nr. 9, bl. 14 (S+P+4E)
  • Str. Nicolae Labiș bl. 1 (S+P+4E)
  • Intrarea Pădurarilor nr. 5 (S+P+4E)
  • Str. Martir Vasile Balmuș nr. 9-11 (S+P+4E)
  • Str. Dr. Ioan Mureșan nr. 61-63 (S+P+4E)
  • Str. Sirius nr. 32, bl. E14 (S+P+4E)

În total, aproape 900 de apartamente vor beneficia de un consum redus de energie prin implementarea celor trei proiecte. Investițiile vor conduce la diminuarea consumului de energie pentru încălzirea locuințelor, reducerea emisiilor de CO2 și îmbunătățirea aspectului urbanistic.

Sunt prevăzute următoarele tipuri de intervenții: izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei neconforme și închiderea balcoanelor cu tâmplărie etanșă cu ramă din PVC, reabilitarea termică a planșeelor peste subsol și peste ultimul nivel.

Încă nouă blocuri reabilitate la Gheorghieni

Al treilea proiect de reabilitare a blocurilor de locuințe din Gheorghieni prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la cinci blocuri din Cartierul Revoluției (la clădirile B, F, G, I-40 și nr.9), la două blocuri de locuințe de pe strada Bucin (nr. 3 și 12), precum și la câte un bloc de pe Bd. Lacul Roșu (nr. 5B) și Florilor (nr. 19).

În total este vorba de 328 de familii, respectiv peste 1.300 de cetățeni.

Creșterea performanței energetice la aceste blocuri de locuințe din municipiul Gheorgheni se va asigura prin realizarea unor lucrări care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, asigurarea și menținerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localității.

Practic, pe lângă termoizolarea părții opace a acestor zece blocuri (pereți, acoperișuri/terase și zona hidroizolațiilor de la fundații), se va schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic și se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar și înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie.

13 blocuri reabilitate la Alba Iulia

Creșterea performanței energetice a construcțiilor rezidențiale din municipiul Alba Iulia se va realiza prin două proiecte pentru mai mult de 2100 de cetățeni din Alba Iulia care trăiesc în cele 1215 de apartamente din blocurile reabilitate.

Valoarea totală a proiectelor este de 40,65 milioane lei, din care 19,84 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate pentru realizarea lucrărilor, respectiv 60,00% din valoarea eligibilă a cererilor de finanțare (echivalent a 4,32 milioane euro).

Diferența dintre cele două sume reprezintă contribuția financiară a beneficiarului, respectiv a Primăriei municipiului Alba Iulia și a locatarilor, pentru realizarea proiectului.

Un proiect include cinci blocuri din zona Cetății, din imediata apropiere a Parcului Unirii, blocurile  de locuințe M1-M6B și M7A-M12, blocurile de locuințe nr. 35, nr. 62 și CH1. Acestea sunt localizate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Transilvaniei și pe strada Cloșca din Alba Iulia, străzi cu valori ale densității foarte ridicate din punct de vedere al mobilității urbane.

Cel de-al doilea proiect de finanțare nerambursabilă semnat, prevedere reabilitarea termică a următoarelor blocuri: blocul 14A  și 13B  de pe Bulevardul Transilvaniei,  blocul CF11 de pe Strada Cloșca, blocurile MV1-MV7 (nr. 79, 81, 83, 85) și MV2-MV12 (nr. 26, 28, 30, 32, 93, 91) de pe B-dul Revoluției 1989 și Calea Moților, blocul D3-D4 de pe Str. Ampoiului, blocul D2-D3 de pe Str. Gheorghe Șincai și Str. Republicii nr. 24 și blocul 8 – Str. Livezii, nr. 49.

- Publicitate -

Burger King continuă expansiunea pe plan local cu un restaurant la Târgu Mureș

Burger King își continuă planul de expansiune în România și deschide un nou restaurant în Shopping City Târgu Mureș....

Lidl a ajuns la afaceri de 22,4 miliarde lei și un profit de circa un miliard de lei

Lidl a încheiat anul calendaristic 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 22,4 miliarde de lei net, un...