XTB: Prețul aurului a crescut la un nou maxim istoric în România

Piața aurului se numără printre cele mai dinamice din acest an. Metalul prețios a reușit să se aprecieze cu aproximativ 15% de la începutul anului.

Nivelul ridicat de incertitudine a reprezentat un context favorabil pentru aur, care reprezintă o alternativă pentru investitori în momente pesimiste.

Totuși, modificările frecvente de atitudine ale investitorilor s-au putut observa și la nivelul evoluției prețului metalului, care a fost una agitată și în reprize, se arată într-o analiză realizată de XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și companie de investiții listată pe Bursa de la Varșovia.

Această tendință a fost remarcată și în timpul sesiunii de luni când prețul aurului a atins în prima parte a zilei cele mai ridicate niveluri din octombrie 2012 (1766 de dolari), dar, ulterior, a pierdut în totalitate avansul și a întrerupt o serie de 5 zile consecutive de creștere. Inițial, aurul a beneficiat de creșterea cererii de aur ca urmare a poziției Președintelui Federal Reserve (Fed – banca centrală a SUA), Jerome Powell.

Acesta a anunțat că redresarea economică s-ar putea extinde pe parcursul întregului an, iar rata șomajului și contracția economică din al doilea trimestru ar putea atinge cele mai ridicate valori de la Marea Depresiune din anii 30.În acest context, oficialul american a declarat că instituția centrală are numeroase instrumente disponibile pentru susținerea economiei.

„Acest scenariu a readus în atenția investitorilor o perspectivă în care următoarea perioadă va fi marcată de o revenire economică lentă, iar stimulentele monetare masive vor determina devalorizarea monedelor și vor duce la perioade inflaționiste. În plus, șeful Fed a susținut că ritmul de revenire a economiei va depinde de descoperirea unui vaccin”, explică Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB România.   

Temerile investitorilor au dispărut în a doua parte a sesiunii, când au apărut informații legate de un posibil vaccin. Astfel, Moderna a anunțat că vaccinul său experimental a înregistrat rezultate promițătoare în prima fază a testelor clinice.

Acest deznodământ a trezit speranțele investitorilor cu privire la faptul că un tratament reprezintă un „remediu” pentru problemele economice viitoare, eliminând necesitatea unei perioade lungi de stimulente masive din partea băncilor centrale.

În plus, accentuarea apetitului pentru risc a dus la o reducere a cererii pentru titluri de stat americane și, implicit, la o apreciere a randamentelor. Această evoluție a afectat prețul aurului, oferind o alternativă de activ de refugiu cu un randament superior. 

În acest context, gramul de aur a marcat o valoare record în România, beneficiind de scenariul favorabil. Aurul este cotat în raport cu dolarul american, iar deprecierea leului în raport cu USD-ul și creșterea prețului aurului la nivel internațional au dus la atingerea unei cotații de 253,7705 lei/gram, maximul anterior fiind înregistrat în luna aprilie (249,9219 lei/gram).

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...