- Situația de pe piața petrolului a fost foarte volatilă în ultimele săptămâni, atitudinea investitorilor schimbându-se radical pe perioade foarte scurte de timp.
- Distanța dintre maximul atins pe 9 aprilie și minimul sesiunii de luni a fost de peste 22%, se arată într-o analiză a casei de brokeraj XTB România.
„Totuși, această depreciere rapidă nu a reprezentat altceva decât o trezire la realitate pentru investitori. Înainte de anunțarea acordului, petrolul s-a apreciat cu aproximativ 8%, dar această secvență pozitivă nu a fost durabilă, materia primă pierzând tot terenul câștigat anterior odată cu prezentarea detaliilor acordului OPEC +”, explică Radu Puiu, Research Analyst, XTB România.
Pe scurt, înțelegerea prevede reducerea producției de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi în mai și iunie, adică aproximativ 10% din oferta globală, ceea ce reprezintă o valoare record. Apoi, volumul reducerilor va fi treptat temperat până în aprilie 2022.
Oficialii grupării au susținut că măsurile luate ar putea fi și mai ample, vizând reduceri de aproximativ 20 de milioane de barili pe zi (incluzând reducerile suplimentare din partea statelor G20 și majorarea rezervelor strategice). Un astfel de scenariu este de înțeles, dacă avem în vedere că estimările indică o posibilă reducere a cererii cu 30 de milioane de barili pe zi în aprilie.
Printre măsurile suplimentare vizate de către OPEC se numără și speranțele ca state din afara grupului, precum SUA, Canada sau Norvegia, să adere la reducerile coordonate. Președintele Donald Trump a evitat să abordeze acest subiect, susținând că mecanismele pieței vor ajusta producția americană.
Totuși, reducerile tind să nu aibă efectul scontat pe termen scurt întrucât nu se ridică la volumele necesare pentru a evita o creștere masivă a stocurilor de petrol în al doilea trimestru.
Blocajele celor mai importante economii și temerile legate de o recesiune vor continua să pună presiune descendentă asupra cererii de combustibil.
Datele din ultimele zile confirmă perspectivele sumbre
Agenția Internațională a Energiei a publicat raportul privind piața petrolului pentru aprilie în cadrul căruia avertizează despre posibilitatea ca scăderea cererii cauzate de pandemie să fie mult mai amplă decât nivelul de reducere a producției agreat de OPEC +.
Mai mult, datele Administrației de Informații din domeniul Energiei au indicat o creștere săptămânală istorică a stocurilor de petrol din SUA, 19,25 de milioane de barili, în timp ce nivelul prognozat era de 11,6 milioane de barili. În acest context, pe termen scurt am putea asista la o ușoară tendință de stabilizare a cotației WTI în jurul pragului de 20 de dolari per baril.
„Cheia parcursului viitor este însă durata pandemiei, și modul de revenire a economiei (lentă sau rapidă). În linia informațiilor disponibile în prezent, carburanții au șanse foarte bune de a se ieftini în următoarele 2-3 săptămâni. Aceasta ar fi o veste bună pentru șoferi, care ar fi fost și mai bună într-o perioadă fără restricții”, a mai explicat Claudiu Cazacu.