Dacă te numeri printre cei pe care pandemia de Covid-19 i-a determinat să lucreze de acasă, ai constatat deja probabil că este nevoie de multă putere de adaptare pentru a face față lucrului în sistem work from home.
Pe lângă un colțișor de lucru unde să nu fii deranjat, dacă lucrezi de acasă e necesară multă putere de concentrare pentru a nu fi distras, a nu amâna task-urile de serviciu și a rămâne productiv.
Dacă, în plus, acasă ai de ținut sub control activitatea, dar și energia copiilor tăi în acest timp, este cu atât mai dificil să faci față provocărilor zilnice în sistemul de lucru work from home.
Școala online se dovedește o provocare nu doar pentru copii și profesori, dar și pentru părinții care trebuie să țină sub control, pe lângă activitățile proprii, și pe cele ale copiilor.
Cum faci să rămâi productiv în timp ce lucrezi în sistem work from home de acasă, cu copiii? Îți oferim mai jos câteva idei care te pot ajuta în acest sens.
Găsește o activitate constructivă pentru copii.
În timp ce lucrezi în sistem work from home, este important ca, pentru productivitate maximă, să nu fii distras de la activitatea ta principală și să rămâi concentrat pe ceea ce ai de făcut.
Dacă însă ești înconjurat de copii, mai ales de unii de vârstă mică, acest lucru e cu atât mai dificil cu cât ei au nevoie de atenția ta în acest timp.
Dacă pentru copiii care își desfășoară cursurile mai mari e destul de ușor să-și respecte simultan cu tine programul școlar, nu același lucru se poate spune despre cei cu vârste foarte mici.
Pentru aceștia, încearcă să găsești activități similare cu ale tale: o tastatură pe care să ”lucreze” și ei, un audiobook pe care să îl asculte la căști în timp ce tu lucrezi la birou, un program de live streaming al unei grădini zoo sau al unui acvariu de unde să poată urmări în timp real imagini cu animăluțele preferate.
Planifică minuțios timpul.
Dacă lucrezi deja în sistem work from home, probabil ai observat cât de importantă este stabilirea unei rutine de lucru atât pentru tine, cât și pentru cei mici.
Deși nu e întotdeauna ușor de realizat și mereu apar ”devieri” de la traseu, sistemul de lucru de acasă nu e posibil fără stabilirea unui program pe care să-l respectați, pe cât posibil, cu toții.
E important să stabilești cu atenție, dar și cât se poate de realist, programul de lucru al fiecăruia dintre voi.
Faptul că vei fi mai focusat și contrentrat pe ceea ce ai de făcut în acel interval te va ajuta și pe tine să fii mai productiv în termen mai scurt.
Comunică un plan pentru întreaga familie.
Cea mai mare provocare pentru cei care lucrează în sistem work from home o reprezintă faptul că sunt mult mai ușor distrași de la ceea ce au de făcut pentru serviciu.
Pentru a contracara aceste efecte, mai ales atunci când aveți copii în familie, stabiliți și delimitați pentru fiecare dintre voi limitele și spațiul personal al fiecăruia.
Ca părinți, asigurați-vă că stabiliți de comun acord, dar și comunicați celor mici, timpul pe care îl veți petrece afară, cel pe care copiii îl vor petrece între ei, dar și perioadele în care fiecare dintre voi are nevoie să se concentreze pe sarcinile de serviciu, în care să nu fiți deranjați de ceilalți.
Folosește un spațiu dedicat pentru lucru.
Faptul că ai un spațiu separat de lucru, unde să nu fii atât de des deranjat de către cei mici, te poate ajuta în creșterea productivității.
Cu toate acestea, știind că ei sunt mereu în atenția și sub supravegherea ta, probabil că vei fi preocupat să le acorzi atenție constantă.
Cel mai ușor pentru a nu te preocupa în mod constant despre ceea ce fac și unde sunt cei mici în timp ce tu lucrezi, este să alegi un loc apropiat de camera sau de spațiul de joacă al celor mici.
În acest fel vei fi aproape de ei și îi poți supraveghea cu mai multă ușurință. Alege un set de perdele sau de draperii pentru copii care să te ajute să delimitezi spațiul tău de lucru de cel al copiilor, care vă permite totuși să fiți apropiați unii de alții.
Împarte îndatoririle de familie cu partenerul tău.
În familie, sarcinile de parenting nu trebuie să revină exclusiv doar unuia dintre părinți. Cu atât mai mult, dacă lucrezi de acasă, trebuie să te asiguri că amândoi vă acordați din timpul vostru nevoilor speciale ale celor mici.
Fie că este vorba de supravegherea temelor sau de timpul petrecut afară, la joacă, cu cel mic, stabiliți de comun acord să împărțiți aceste îndatoriri ca părinți în mod egal, pentru ca fiecare din familie să aibă timp atât pentru sarcinile de serviciu cât și pentru timpul liber cu cei mici.
Un studiu Stanford din 2014 efectuat pe o perioadă de 9 luni pe un număr de 65.000 de subiecți a arătat că, în mod surprinzător, productivitatea celor care lucrează în sistemul work from home poate fi mai mare cu până la 13%.
În era post-Covid, după ce mijloacele tehnice recente au permis îmbunătățirea modului de comunicare între companie și angajator, productivitatea în rândul acestora a crescut cu până la 47%.
Asigură-te că aplici câteva dintre metodele de mai sus, care îți vor permite să fii mai productiv în timp ce lucrezi de acasă cu copiii.