Schimbările climatice, consumul de resurse și gestionarea apei sunt toate probleme de mediu ce trebuie luate în considerare de mediul de afaceri pentru a pune bazele unui viitor mai sigur. Acestea pot fi combătute prin implementarea unor soluții eficiente și sustenabile care să ajute mediul.
Astfel, în prezent, dezvoltatorii imobiliari au început să pună din ce în ce mai mult accent pe sustenabilitate și pe folosirea unor materiale prietenoase cu mediul, încă din faza de construcție.
Iată cum arată viitorul în afaceri în ceea ce privește mediul fizic de lucru.
1. Birouri amplasate în clădiri sustenabile
Sustenabilitatea și contribuția la menținerea unui mediu înconjurător sănătos sunt principalele aspecte care ar trebui să fie luate în considerare de afaceri încă din prezent.
Una dintre principalele măsuri care ar putea fi luate în acest sens este localizarea birourilor în clădiri sustenabile. Prin folosirea materialelor de construcție de lungă durată, care pot servi mai multor scopuri, clădirile sustenabile asigură performanță constantă într-un mediu sustenabil atât rezidenților, cât și angajaților care își desfășoară în ele activitatea.
Iată cateva dintre soluțiile implementate în clădirile de birouri sustenabile:
- uși și ferestre izolate cu materiale premium pentru a preveni pierderea căldurii pe timpul iernii și pentru a reduce necesitatea folosirii aerului condiționat pe timpul verii;
- termostate inteligente care funcționează cu ajutorul rețelei Wi-Fi;
- ferestre solare cu celule speciale care transformă lumina soarelui în energie;
- sistem de recuperare a energiei produse de ventilatoare, aparate de aer condiționat și lifturi.
Acestea sunt prezente și în One Cotroceni Park Office, sustenabilitatea și siguranța indivizilor fiind principalele aspecte luate în considerare încă din faza de construcție.
Pe lângă susținerea mediului înconjurător, birourile sustenabile promovează și o productivitate crescută. Conform unui studiu efectuat de Harvard, angajații care lucrează în clădiri sustenabile au raportat o creștere cu 26% a capacităților de învățare și o scădere cu 30% a numărului de zile de concediu medical.
2. Vor fi promovate spațiile open space
Pe lângă beneficiul evident de a economisi spațiu, birourile open space sunt considerate benefice și în ceea ce privește ritmul de lucru și productivitatea angajaților. Mare parte dintre companiile care deja lucrează în astfel de spații raportează o îmbunătățire operațională, astfel că acest trend continuă să se dezvolte și pe viitor. Iată câteva dintre avantajele birourilor open space care susțin dezvoltarea acestei tendințe:
- înlesnesc comunicarea dintre angajați;
- contribuie la menținerea unui spirit de echipă activ;
- reprezintă o variantă economică pentru companie, fiind mai ușor de gestionat.
3. Birouri în dezvoltări imobiliare mixte
Dezvoltările imobiliare mixte includ spații rezidențiale și de birouri în aceeași comunitate. Pe lângă acestea, astfel de dezvoltări includ și multiple facilități pentru rezidenți și angajați, precum: cafenele, restaurante, săli de sport, farmacii, supermarketuri și spații verzi.
Avantajul dezvoltărilor imobiliare mixte este unul clar: promovează un stil de viață modern.
Atunci când locuiești într-un apartament care se află la distanță mică față de biroul în care lucrezi, reduci nivelul de stres și economisești timp pe care, în mod normal, l-ai petrece în trafic. Mai mult decât atât, atunci când în imediata apropiere a clădirii de birouri ai la dispoziție spații verzi sau restaurante unde îți poți petrece pauza de masă, productivitatea, cu siguranță, va fi una mai ridicată, iar relația profesională cu colegii de la muncă va fi mai strânsă.
Clădirile de birouri care încorporează soluții sustenabile încă din faza de construcție, spațiile open space și dezvoltările imobiliare mixte sunt câteva dintre tendințele care continuă să se dezvolte. Acestea asigură un mediu de lucru prietenos cu mediul înconjurător, dar și siguranță sporită pentru angajați. sursă foto: shutterstock.com