Veniturile companiilor din IT au crescut cu 2,5% în ciuda pandemiei

Deși veniturile generale ale întregului domeniu au crescut, firmele din industria IT s-au confruntat cu o reducere a personalului angajat

Conform datelor Termene.ro, în 2020, veniturile generate de companiile care activează în industria IT au depășit 33,1 miliarde lei, o creștere cu peste 2,5% față de anul precedent.

Pentru anul 2018, valoarea a fost net inferioară ambilor ani, puțin peste 25 de miliarde lei.

Totuși, firmele din industria IT s-au confruntat cu o reducere a personalului angajat după ce, cu un an în urmă acesta crescuse.

În anul 2018, în firmele analizate activau ca angajați aproximativ 112 mii de persoane, în anul 2019, 120 mii de persoane, iar în anul 2020 a scăzut la aproximativ 117 mii de persoane.

Migrație al angajaților din IT dinspre București spre Cluj?

București-Ilfov și Cluj rămân principalele hub-uri ale industriei IT din România, peste două treimi din numărul total de angajați ai industriei activând în cele două zone.

Alte hub-uri relevante se regăsesc în județele Iași, Timiș și Brașov, dar la un nivel net inferior comparativ cu primele două.

Din punctul de vedere al evoluției numărului de angajați, companiile cu sediul în București-Ilfov au pierdut circa 1.600 persoane, pe când cele din județul Cluj au mai câștigat aproximativ 1.000 de persoane.

O creștere ușoară a numărului de angajați din domeniu s-a înregistrat și la nivelul județului Iași (aproximativ 300 de persoane).

Și județele Timiș și Brașov urmează trendul Bucureștiului, pierzând împreună aproximativ 1.300 de angajați.

Profitul a crescut spectaculos

În anul 2020 profiturile totale ale companiilor din industria IT au crescut cu aproximativ 20%, ajungând la aproximativ 4,8 miliarde lei.

Mai mult, dacă în anul 2019 proprietarii acestor companii rămâneau cu 12,5 lei la fiecare 100 lei încasați, în prezent aceștia rămân cu 14,49 lei la fiecare 100 lei încasați.

- Publicitate -

Cum îți poți finanța propria afacere

Dacă ți-ai dorit de mult timp să devii antreprenor, însă lipsa de capital te-a ținut pe loc, trebuie să...

Piața hotelieră din București a continuat să recupereze scăderile din pandemie

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă...