Valoarea IPO de pe bursele europene, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Multe IPO-uri au fost amânate sau anulate iar așteptările pentru perioada următoare sunt marcate de o doză de incertitudine

Listările de acțiuni la bursele din Europa au atins cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, înregistrând o scădere considerabilă în al doilea trimestru din 2022, de aproximativ 80% în ceea ce privește numărul de oferte publice inițiale (IPO), arată datele PwC.

Dacă în cel de-al doilea trimestru din 2021 s-au înregistrat 142 de oferte publice inițiale, în T2 2022 s-au înregistrat doar 29 și o contracție de 91% în ceea ce privește totalul veniturilor brute din IPO.

În al doilea trimestru al acestui an, au avut loc vânzări semnificative de acțiuni pe fondul condițiilor de piață care s-au deteriorat rapid, dar și ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor, a inflației și a încetinirii creșterii economice.

Cel mai mare IPO din Europa în al doilea trimestru din 2022 a fost cel al companiei Industrie de Nora (listare la 474 milioane euro), un producător italian de hidrogen verde.

Pe bursa Nasdaq Nordic Stockholm au fost înregistrate 5 IPO-uri (cu o valoare cumulată de 322 milioane euro), la fel ca la Euronext Paris (cu o valoare cumulată de 305 milioane euro). 

Și la nivel global, apetitul de investiție pe piața de IPO-uri a rămas fragil în al doilea trimestru 2022, numărul de listări atingând cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Mai mult, scăderea dramatică a IPO-urilor este foarte vizibilă în T2 2022 când au fost închise cu succes doar 232 de listări (valoare totală de 36,6 miliarde dolari) față de aceeași perioada a anului trecut când au fost înregistrate 631 de listări (133,1 miliarde dolari).

Cel mai mare IPO la nivel global în acest trimestru a fost cel de 6,1 miliarde de dolari al companiei Dubai Electricity and Water Authority (DWEA) pe bursa din Dubai.

CITEȘTE ȘI: 2019, un an lipsit de strălucire în activitatea globală IPO

- Publicitate -

Piața hotelieră din București a continuat să recupereze scăderile din pandemie

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă...

București vs Ilfov. Cum a evoluat piața imobiliară din cele două zone

Tranzacțiile rezidențiale din județul Ilfov au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul precedent, în vreme ce, în...