Valoarea companiilor de canabis listate pe bursele internaționale dispare în ceață

Cel mai mare fond din sector, Pure US Cannabis, a scăzut cu 87% în ultimii doi ani și cu 24% numai în acest an

Firmele de canabis cotate la bursă, majoritatea dintre ele luând masiv credite în timp ce se luptau pentru cotă de piață, au înregistrat o scădere puternică în ultimii doi ani.

De altfel, industria canabisului nu a reușit să crească în ritmul în care mulți au prezis, iar acest lucru este ilustrat de cât de mică este dimensiunea sa în comparație cu sectoarele alcoolului și tutunului.

Cea mai mare capitalizare bursieră a unei companii de canabis este de 1,7 miliarde de dolari (Curaleaf), în timp ce în sectorul alcoolului, compania chineză Kweichow Moutai are o capitalizare bursieră de 322 miliarde dolari americani, iar în sectorul tutunului, compania americană Philip Morris are o capitalizare bursieră de 174 miliarde de dolari americani.

Cel mai mare fond tranzacționat la bursă din sectorul canabisului, Pure US Cannabis ETF (MSOS), cu o valoare de 322 milioane dolari, a scăzut cu 87% în ultimii doi ani și cu 24% numai în acest an, conform datelor eToro.

Această performanță este inferioară indicelui de referință S&P 500 din SUA cu 87% în ultimii doi ani și cu 33% numai în acest an. De asemenea, indicele canabis a fost cu 100% sub performanța indicelui bursier britanic FTSE 100.

Acțiunile tuturor companiilor majore din domeniu au pierdut din valoare. Green Thumb a pierdut 32% în ultimul an, la fel ca Verano Holdings și Trulieve, Curaleaf a pierdut 29% și Terrascend -39%.

Este legală utilizarea canabisului în România?

În România, utilizarea în scop medicinal este permisă sub supravegherea strictă a autorităților, dar utilizarea canabisului în scop recreativ este interzisă.

Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2018, Curtea Supremă a României a emis o hotărâre prin care a dezincriminat, pentru consumatorul final procurarea de produse cu efecte psihoactive, pentru uz personal.

Canabisul este în general cultivat în România pentru fibre, semințe/grâne și ulei, iar varietatea principală are în general un conținut de tetrahidrocannabinol (THC) de sub 0,2%.

Pentru cultivare, fermierii trebuie să obțină o autorizație prealabilă de la biroul județean local al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

CITEȘTE ȘI: Fermierii au preluat 48,98% din acțiunile Agricover Broker de Asigurare

- Publicitate -

Ultimele

Piața jucăriilor din România, nivel record de peste 1,7 miliarde lei în 2022

Cifra de afaceri a pieței de jucării din România (producție & comerț) a crescut cu 14% față de 2020...