Vacanța din vara 2022 poate fi cea mai scumpă din ultimul deceniu

Destinațiile de vară cu cea mai rapidă creștere în prezent sunt Turcia, Mallorca, Spania și Grecia

Vara anului 2022 ar putea semnala accelerarea relansării turismului, dar din cauza inflației ridicate și a cererii mari ar putea fi cea mai scumpă vacanță din ultimul deceniu, spune analistului eToro, Bogdan Maioreanu.

Destinațiile de vară cu cea mai rapidă creștere în prezent sunt Turcia, unde numărul de clienți care zboară spre Antalya a urcat cu 480% față de 2019, urmată de Mallorca (+140%) și Grecia (+74%).

Grecia este, de asemenea, o destinație populară și pentru turiștii români. Dar vacanța din acest an ar putea fi mai scumpă decât vara trecută.

Se așteaptă ca tarifele rezervărilor individuale la hoteluri să crească în această vară cu 10-15%, în timp ce creșterea prețurilor energiei și produselor ar urma să aibă un impact de 25% asupra costurilor hotelurilor, o diferență pe care acestea nu o pot absorbi în totalitate.

Turiștii din Grecia văd deja souvlaki-uri cu 30% mai scumpe. Mâncarea clasică de frigărui de carne la grătar, învelită în lipie cu salată și tzatziki – iaurt cu usturoi și castraveți – costă acum în medie 3,30 euro în Atena și în împrejurimi.

Sindicatul Restaurantelor din Atena a declarat pentru Reuters că prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, cel al uleiului de floarea-soarelui importat în general din Ucraina cu 125%, iar facturile la electricitate cu peste 100%.

Prețurile alimentelor au crescut mai mult decât rata inflației de 10,2%, cea mai mare din ultimii 28 de ani.

Restricții la… aerul condiționat

Guvernul grec discută un plan care presupune măsuri de reducere a consumului de electricitate și a călătoriilor, pregătind măsuri preventive care includ economii de energie.

Grecia va urma modelul Italiei și Spaniei, limitând utilizarea inutilă a aparatelor de aer condiționat care trebuie reglate la 26-27 grade Celsius în timpul verii, precum și funcționarea luminilor și a aparatelor electrice în clădirile publice. 

În scenariul extrem, în special în plin sezon turistic, ar urma să fie introduse întreruperi planificate de energie electrică în zilele lucrătoare.

CITEȘTE ȘI: 250.000 de români așteptați în Bulgaria până la sfârșitul sezonului estival

- publicitate -