Utilitatea fierăstrăului circular într-un atelier de mobilă

Fierăstrăul circular este o unealtă folosită pentru a prelucra obiecte sau piese din metal, plastic și lemn. De cele mai multe ori este utilizat în industria de prelucrare a lemnului, de aceea îl vom regăsi în dotarea oricărui atelier de mobilă.

Piesa principală este o lamă plată și rotundă, de unde vine și denumirea de „fierăstrău circular”, cu ajutorul căreia materialele prelucrate pot fi tăiate sau ajustate, după necesități.

În cele ce urmează ne vom îndrepta atenția asupra modului de utilizare fierăstrăului circular în unitățile de prelucrare a lemnului, implicit în atelierele de mobilă.

Câte tipuri de fierăstraie circulare pentru lemn există

Pe piață sunt disponibile mai multe tipuri de fierăstraie circulare, care se împart în două categorii principale, respectiv fierăstraiele de mână și cele staționare. Cele din prima categorie sunt mai ușoare și permit mai multă mobilitate, în timp ce fierăstraiele staționare sunt mai puternice și se montează pe un banc de lucru.

De asemenea, în funcție de direcția de tăiere în raport cu fibrele lemnoase, fierăstraiele circulare pentru lemn pot fi longitudinale sau transversale. 

Ce modele se folosesc în atelierele de mobilă

Un alt detaliu important despre utilizarea ferăstraielor circulare pentru lemn este legat de mișcarea de avans și modul în care aceasta se realizează. Astfel, există fierăstraie circulare cu avans manual și fierăstraie cu avans automat.

În cazul acestora din urmă, piesa prelucrată este mișcată cu ajutorul unui sistem mecanic, care poate fi pe șenile, role, lanțuri sau curele. Astfel de fierăstraie sunt folosite de fabricile mari, care produc mobilă în serie și au o productivitate ridicată. În acest caz, este mai eficient să fie folosit un ferăstrău automat, care poate prelucra o cantitate importantă de material.

În atelierele de mobilă mai mici, se folosesc cu precădere fierăstraiele cu avans manual. Acestea au un cost mai redus și pot face față unei producții mai mici.

Utilizarea în siguranță a fierăstrăului circular

Utilizarea unui astfel de instrument presupune o serie de măsuri de precauție, pentru evitarea unor accidente ce pot avea urmări din cele mai grave. Regulile de protecție a muncii impun purtarea unui echipament de protecție format din ochelari, mănuși, salopetă și bocanci de protecție. Ochelarii sunt cea mai importantă piesă, pentru că în timpul lucrului sar așchii de lemn și fire de rumeguș care pot răni ochii.

Important este și modul în care se manipulează fierăstrăul, a cărui lamă este extrem de ascuțită. Întotdeauna, lama potrivită se montează pe dispozitiv atunci când acesta este deconectat de la priză, evitând astfel riscul pornirii accidentale. Odată montată lama, fierăstrăul se bagă în priză verificând ca butonul de pornire să fie pe modul „Oprit”. Lama se aliniază apoi pe materialul care trebuie tăiat, în timp ce mâna cu care va fi folosit fierăstrăul trebuie să prindă ferm mânerul dispozitivului. Se pornește fierăstrăul, iar lama se ghidează în linie dreaptă pe bucata de lemn, fără a atinge cu cealaltă mână materialul prelucrat.

În concluzie, cu un astfel de fierăstrău pot fi tăiate și ajustate o serie de piese din lemn folosite pentru fabricarea obiectelor de mobilier. Pentru ca această operațiune să fie cât mai eficientă, lamele fierăstrăului trebuie ascuțite periodic, iar atunci când prezintă semne de uzură trebuie schimbate, pentru a evita ruperea în timpul utilizării.

- Publicitate -

Brandul românesc 5 to go urcă pe locul 7 în topul european al cafenelelor

Brandul românesc 5 to go, care a depășit recent borna de 600 de locații deschise, urcă pe locul 7...

Mai bine de jumătate din angajații la stat au vârsta cuprinsă între 45 și 65 ani

În sectorul public, majoritatea persoanelor sunt de vârstă mai înaintată, 54% dintre persoanele din categoria de vârstă 46-55 ani...