Unul din cinci români (20%) spune că nu reușește să pună deloc bani deoparte, iar 53% economisesc mai puțin de 500 de lei pe lună, arată datele Revolut.
Pe de altă parte, 10% declară că fac economii de cel puțin 1.000 lei lunar, cu cel mai mare procent în rândul segmentului de vârstă 25-34 de ani (12%).
Mai mult, 22% dintre femei nu pun deoparte nici măcar un leu (față de 18% în cazul bărbaților), cele mai multe economisesc sub 250 de lei (32% vs. 22% bărbați) și doar 7% dintre femei economisesc mai mult de 1.000 de lei lunar, față de 13% dintre bărbați.
Un procent de 46% dintre respondenți spun că au unul sau mai multe depozite deschise la fie la bănci digitale, fie la bănci tradiționale sau o combinație a celor două.
Milenialii sunt generația care apelează cel mai mult la conturile de economisire, 45% spunând că au cel puțin un depozit de economii, iar 18% dintre aceștia au acces la cel puțin un cont de economii la o bancă digitală.
Tot în acest caz diferența dintre bărbați și femei este evidentă: doar 39% dintre femei spun că dețin cel puțin un depozit, în timp ce în rândul bărbaților procentul crește la 50%.
În privința instrumentelor preferate de economisire sau investiții, românii sunt interesați într-o mare măsură de depozitele de economisire (22%) și de depozitele la termen (3, 6 sau 12 luni) (35%). 27% dintre cei chestionați sunt interesați de bonduri, cele guvernamentale fiind preferate.
Românii și investițiile, o relație complicată
53% dintre respondenții români implicați în studiul Revolut declară că investesc bani în diverse instrumente (acțiuni, fonduri tranzacționate la bursă, money market funds, criptomonede etc.).
Investițiile în acțiuni sunt menționate de 21% dintre respondenți, iar cifrele diferă după vârstă și gen: 24% dintre bărbați aleg trading-ul față de 18% dintre femei
Un procent de 14% își pregătesc astfel un fond de rezervă pentru pensionare, 13% strâng pentru a avea bani pentru proiecte proprii sau cheltuieli (13%), 12% pentru educația copiilor, iar 6% în scopuri antreprenoriale.