Unul din cinci (18%) dintre investitorii individuali reduce suma pe care o investește pentru a acoperi costul facturilor în creștere ale gospodăriei, dar sentimentul pentru trimestrul al patrulea pare mai optimist, potrivit Retail Investor Beat eToro.
Studiul a arătat că doi din cinci (41%) investitori și-au redus suma de bani destinată investițiilor în ultimele trei luni. Acest lucru este reflectat de o scădere a încrederii investitorilor individuali, care s-a redus cu 17 puncte în ultimele 12 luni.
Alți 16% dintre investitori au redus investițiile pentru a-și construi un fond de economii de urgență, iar 12% păstrează numerar, fiind gata să investească atunci când piețele vor începe să își revină.
Referitor la respondenții din România, numărul investitorilor care și-au redus suma de bani pe care au investit-o în ultimele trei luni a fost cu 11% mai mare (52%) decât media globală (41%). Cu toate acestea, încrederea investitorilor de retail din România rămâne la un nivel ridicat, de 84%.
În rândul investitorilor români, 30% dintre aceștia atribuie decizia de a reduce investițiile faptului că doresc să aibă un fond de economii pentru urgențe, 23% fac acest lucru pentru a acoperi costul facturilor gospodăriei, iar 21% păstrează numerar în rezervă.
Datele arată, de asemenea, că majoritatea investitorilor individuali la nivel global gândesc pe termen lung, două treimi (63%) dorind să păstreze o investiție pentru mai mulți ani sau decenii, în timp ce doar 3% se identifică drept investitori pe termen scurt.
Acest lucru se regăsește și în rândul investitorilor români, 60% dintre aceștia preconizând că își vor păstra investițiile mai mulți ani sau zeci de ani și doar 3% se identifică ca fiind investitori pe termen scurt.
Obiectivul numărul unu în materie de investiții în rândul respondenților din România a fost pensionarea anticipată (44%), urmat de depășirea performanțelor conturilor de economii (40%) și economisire pentru pensie (39%).
Pentru al doilea trimestru consecutiv, inflația rămâne cea mai mare preocupare pentru investitorii individuali, 24% dintre aceștia menționând-o ca fiind principalul risc pentru portofoliile lor, urmată de starea economiei mondiale (22%).
Pentru investitorii individuali din România, starea economiei globale este principala preocupare (26%), urmată de creșterea inflației (24%) și de conflictele internaționale (17%).