UniCredit Bank finanțează întreprinderile sociale prin Social Impact Banking

Sub umbrela programului Social Impact Banking UniCredit Bank România se adresează în prezent și afacerilor din domeniul social și, totodată, acelor grupuri de clienți care întâmpină dificultăți în accesarea serviciilor de finanțare tradiționale.

Social Impact Banking include trei mari direcții de acțiune, care au fost implementate gradual în ultimul an și pe piața din România și sunt acum complet funcționale: finanțare de impact, microcreditare și educație financiară și incluziune.

Finanțare de impact

Astfel, prin componenta de Finanțare de impact, UniCredit oferă credite pe termen lung în condiții speciale acelor afaceri și organizații non-profit care generează pe lângă beneficiul economic și un impact clar și măsurabil pentru comunitate.

Clienții pot fi, de exemplu, companii cu orientare pe profit care au și un obiectiv social, companii non-profit care reinvestesc profiturile obținute, parteneriate public-privat care generează impact social etc., și provin cel mai adesea din domenii precum bunăstare, locuinṭe sociale, training și educație, conservarea și restaurarea moștenirii culturale și artistice, turism social, renovarea urbană a suburbiilor, servicii de includere și reintegrare pe piața muncii a persoanelor dezavantajate și vulnerabile.

Pentru aceste categorii de clienți, UniCredit oferă prin componenta de Finanțare de impact a SIB atât beneficii financiare (granturi, rate de dobândă mai mici etc.), dar și suport prin educație financiară, susținere pentru o mai mare vizibilitate etc.

Microcredit

Componenta Microcredit în contextul Social Impact Banking se adresează specific grupurilor de clienți care întâmpină dificultăți în accesarea serviciilor de finanțare tradiționale, oferindu-le acces la finanțare pe termen scurt sau mediu-lung care nu depășește suma de 25.000 EUR, dar și suport pentru dobândirea abilităților și rețelelor fundamentale de suport (bancă – parteneri – voluntari) de care au nevoie pentru a crește.

Având ca scop incluziunea financiară și suportul pentru formarea și dezvoltarea companiilor mici și microîntreprinderilor, această componentă a SIB se adresează firmelor cu rulaj anual sau active de maxim 2 milioane de euro și 10 angajați.

Dată fiind natura inclusivă a produsului, atunci când este posibil, cu respectarea politicii de risc de credit aplicabile și utilizând instrumente de hedging al riscului (de ex. garanții), produsele tip microcredit pot fi extinse și către categoriile cu risc crescut.

Educație financiară și incluziune

Prin Educație financiară și incluziune, structura de Social Impact Banking a UniCredit se folosește de compețentele sale pentru promovarea educației financiare și antreprenoriale și pentru a sprijini dezvoltarea micro-afacerilor și întreprinderilor sociale, a pregăti elevii din învățământul profesional și tehnic pentru independență financiară și a favoriza incluziunea persoanelor sau grupurilor vulnerabile.

Prin cele două programe de educație financiară și incluziune pe care le derulează în contextul SIB – Academia Minților Creative și Start Major – UniCredit se adresează elevilor / studenților, persoanelor fizice vulnerabile cu risc de excludere socială și microîntreprinderilor, întreprinderilor sociale sau companiilor considerate vulnerabile ca nivel de maturitate sau de pregătire necesară.

Atât Academia Minților Creative, lansat în urmă cu trei ani și ajuns la 12 ediții în București, Cluj, Timișoara și Iasi, cât și Start Major, programul adresat elevilor din învățământul profesional și tehnic demarat în octombrie 2019, funcționează în prezent cu succes în mediul online.

Ce rezultate a avut SIB în România din 2019 până în prezent

• 461.000 euro în finanțări de proiecte sociale aprobate prin componenta de Finanțare de impact;

Start Major

• 319 elevi implicați în programe de educație financiară pe parcursul anului academic 2019-2020;

• 48 de ore de training;

• 100% dintre elevi afirmă că au fost satisfăcuți și foarte satisfăcuți de programele la care au participat și 73% dintre ei au considerat conținutul util sau foarte util;

• 11 mentori UniCredit au fost implicați în predarea cursurilor.

Academia Minților Creative

• 133 de ore offline și online de educație financiară și antreprenorială pentru antreprenori în 2019-2020;

• 219 antreprenori implicați în programul offline din 2019 până în prezent și aproximativ 800 de antreprenori care au urmărit cursurile online;

• 15 mentori UniCredit au fost implicați în predarea cursurilor offline și online;

• Peste 80% dintre antreprenorii participanți afirmă că au fost satisfăcuți și foarte satisfăcuți de workshop-urile și cursurile online la care au participat.

- Publicitate -

Ultimele

Groupe Atlantic deschide prima fabrică din România în județul Prahova

Groupe Atlantic, companie din industria HVAC (încălzire – ventilație – aer condiționat), va deschide o fabrică și în România,...