Aproximativ 70% dintre start-up-urile de tehnologie românești au fost afectate de Covid19, potrivit unui studiu inițiat de Romanian Tech Startups Association (ROTSA).
Pentru a lua decizii în vederea atenuării impactului pandemiei, fondatorii start-up-urilor s-au consultat cu întreaga echipă (50%).
Restul s-au consultat cu consiliul consultativ, cu mentorii și antrenorii (49%), în timp ce 39% au primit sfaturi de la alți antreprenori.
Răspunsul start-up-urilor în față pandemiei a fost influențat de nivelul de dezvoltare și maturitate (ani în piață, număr de angajați și venituri).
Astfel, start-up-urile au făcut schimbări în trei mari zone: angajați, financiar și poziționare în piață. În timp ce unele start-up-uri și-au redus toate operațiunile, altele au mers în direcția opusă și și-au crescut echipele și investițiile.
Alții au balansat diminuarea costurilor administrative cu expansiunea echipei, sau creșterea bugetelor de marketing pentru a câștiga un procent mai mare din piață.
Start-up-urile de tehnologie românești au în medie venituri de 150.000 euro
Un start-up de tehnologie din România este, în medie, activ pe piață de mai puțin de 4 ani, cu mai puțin de 4 angajați și o cifră de afaceri de aproximativ 150.000 euro pe an.
Cel mai prosper ecosistem de start-up-uri de tehnologie locale se află în București, care este urmat de județele Cluj, Timiș și Bihor.
De asemenea, cea mai semnificativă evoluție a avut loc în 2017, când numărul de start-up-uri tehnologice nou-înființate aproape s-a triplat față de anul precedent.
Principalele piețe reprezentate sau vizate de start-up-uri din România în Franța, Spania, Italia, iar 41% dintre respondenți indică SUA drept piața principală.
Cele mai mari venituri și cei mai mulți angajați sunt în automatizare, fintech și marketing
Start-up-urile cu cel mai mare număr de angajați sunt cele din categoriile fintech (35,2%), automatizare (35,2%) și marketing (14,2%).
Pe de alta parte, start-up-urile cu cele mai mari venituri se regăsesc în aceleași categorii: Automatizare (38,1%), Fintech (31,8%) și Marketing (12,1%).
Principala provocare a start-up-urilor de tehnologie este nevoia de finanțare pentru susținerea operațiunilor și extindere.
Principala sursă de finanțare a start-up-urilor de tehnologie este autofinanțarea, în timp ce 36% dintre acestea au realizat strângere de fonduri private (Business Angels 23%, VC 9%, Equity Crowdfunding 4%).