Un sfert dintre românii care dețin un card de credit îl țin intact

Unul din patru români care dețin un card de credit îl țin intact (24%) sau acoperă integral sumele utilizate în fiecare lună (36%), arată CEC Bank.

Chiar și în situațiile când există sume neacoperite, o bună parte dintre respondenți (45%) au doar solduri mici, de sub 2.500 lei.

Doar 11% dintre respondenți susțin că folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar.

O treime dintre români au optat pentru plata în rate fără dobândă

Un procentaj de trei ori mai mare (33%) susține că a optat pentru sistemul de plată în rate fără dobândă.

În prezent, oferta de pe piața din România include carduri de credit cu între 3 și 24 de rate fără dobândă.

Ce îi atrage pe români să contracteze un card de credit: în primul rând faptul că pot cumpăra acum și plăti mai târziu (29% dintre răspunsuri).

Accesul rapid la bani este motivația pentru 20% dintre respondenți, iar 14% sunt atrași de costurile reduse, dacă rambursează sumele utilizate la timp.

Ce sume de pe cardul de credit cheltuiesc oamenii

În privința sumelor cheltuite lunar de pe cardul de credit, pentru 37% dintre cei chestionați acestea sunt în medie între 300 şi 1.000 de lei.

24% cheltuie sub 300 de lei, iar sume de 1.000 – 2.500 lei cheltuie lunar 18% dintre respondenți.

Cei mai mulți dintre cei chestionați folosesc cardul de credit de 1-2 ori pe lună (45%), iar 24% fac mai mult de 5 operațiuni lunar. 20% dintre respondenți realizează 3-5 operațiuni lunar.

În ceea ce privește reticențele față de cardurile de credit, cei mai mulți (40%) menționează costuri (dobânda și comisioanele).

Apoi, urmează tentația de a cheltui mai mult decât își permit (28%) și teama că nu-și vor permite să ramburseze creditul (20%).

- publicitate -