Un sfert dintre români nu au niciun fel de rezervă financiară sau economii

Doar 12% dintre români au economii suficiente pentru a rezista fără venituri cel puțin 12 luni

În situația în care și-ar pierde principala sursă de venit, 22% dintre români se așteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puțin de trei luni.

Pe de altă parte, aproape un sfert (24%) nu au astfel de rezerve pentru situația în care ar rămâne fără venit.

Doar 12% dintre românii care au răspuns unui sondaj Provident au declarat că rezerva financiară actuală le-ar fi suficientă pentru mai mult de 12 luni.

Rezultatele sunt similare în Europa, iar 20% dintre europeni se așteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puțin de trei luni.

În acest context, cel mai mic procent este înregistrat în Spania (12%) și cel mai mare în Estonia (24%).

Cât economisesc românii

În ce privește economisirea, 34% dintre români au declarat că nu au pus niciun ban deoparte în ultimele 12 luni.

Interesant este că bărbații (73%) au economisit sau au pus bani deoparte într-o măsură mai mare decât femeile (68%) în ultimele 12 luni.

După luarea în considerare a cheltuielilor și a veniturilor lunare, mai mult de jumătate dintre românii chestionați (61%) au declarat că le rămâne o sumă mică de bani în fiecare lună.

18% dintre respondenți au spus că rămân cu o sumă potrivită, în timp ce 13% au afirmat că nu rămân cu nimic. Doar 3% au declarat că rămân cu o sumă mare de bani.

Cât se împrumută românii

43% dintre românii intervievați care au luat un credit în ultimele 12 luni de la o bancă/IFN au împrumutat o sumă cuprinsă între 401-2.000 euro,.

În același timp, 30% dintre aceștia au împrumutat mai mult de 2.000 euro, iar 23% au împrumutat o sumă mai mică de 400 euro.

27% dintre românii participanți la studiu au spus că vor lua cu siguranță sau că vor lua cel mai probabil un împrumut personal în următoarele 12 luni.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...