Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanșarea crizei din Ucraina

Germania, Franța și Marea Britanie ar fi primele țări unde aceștia și-ar căuta un job nou

De la declanșarea războiului în Ucraina 51% dintre români au luat în calcul să părăsească țara, conform unui sondaj BestJobs.

Alți 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația, 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta, iar 26% dintre respondenți declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situația.

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă țară sunt dorința de a schimba mediul în care lucrează (38%), siguranța personală și a familiei (24%), dorința de a avea un venit mai mare (21%).

Urmează nevoia de a avea mai multe oportunități de dezvoltare profesională (14%) și dorința de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%).

Apropierea de rude sau cunoștințe (27%) și distanța față de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Astfel, participanții la sondaj s-ar orienta către destinații precum: Germania (21%), Franța (14%), Marea Britanie (14%). Alți 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

Din punct de vedere al locului de muncă, în situația ipotetică în care ar ajunge ca refugiați într-o altă țară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcție de opțiunile disponibile în țara gazdă.

Un procent de 31% ar căuta un job în același domeniu în care lucrează acum, pentru a-și valorifica experiența, iar 14% ar încerca să își păstreze jobul actual, datorită flexibilității de a lucra de oriunde.

6 din 10 români au luat în calcul posibilitatea emigrării și înainte de declanșarea războiului

Așa cum declară participanții la sondaj, 60% au luat în calcul să se mute într-o altă țară și înainte de apariția pericolului militar, iar 14% au și făcut deja primii pași în direcția mutării din România.

14% au început deja să învețe limba țării unde intenționează să se mute, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu își doresc să emigreze, deși familia lor face demersuri în acest sens.

35% ar căuta de lucru în același domeniu pentru a-și folosi experiența profesională, 24% ar pleca doar având un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21% ar fi dispuși să se reprofileze.

CITEȘTE ȘI: Doar jumătate dintre angajații români se simt apreciați la locul de muncă

- publicitate -