Un român are nevoie de 6,3 ani pentru a-și cumpăra un apartament standard

România se află pe locul șapte din 19 țări europene pentru care a fost calculat gradul de accesibilitate a locuințelor. Astfel, un român are nevoie de 6,3 salarii anuale pentru achiziția unui apartament standard (70 mp).

Mai mult, România se află pe locul al doilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina, conform studiului Deloitte Property Index 2022, cu un preț mediu de 1.266 de euro/mp.

Totuși, comparativ cu anul anterior, prețul mediu este mai mare cu 7,3%. Cel mai scump din țara noastră este Cluj-Napoca, cu o medie de 1.940 euro/mp, urmat de București (1.573 de euro/mp) și Brașov (1.348 de euro/mp).

Locuințele cel mai greu accesibile sunt în Cehia, unde este nevoie de 13,3 salarii medii brute anuale pentru o locuință proprie.

Per total, anul trecut, prețurile locuințelor au crescut în 18 dintre cele 21 de țări pentru care s-a calculat acest indicator, cele mai mari în Ungaria cu un avans anual de 21,5%

Scăderi de prețuri s-au înregistrat, în perioada menționată, în Spania, cu 8,5%, Slovenia, cu 3,8%, și Letonia, cu 1,3%.

CITEȘTE ȘI: Care sunt întrebările pe care românii le-ar pune unui dezvoltator imobiliar

- publicitate -