Un drum județean dintre judele Brașov și Covasna, modernizat

Azi, pe podul peste râul Olt din comuna Augustin, la granița județelor Brașov și Covasna, a avut loc evenimentul de semnare a două noi contracte de finanțare pentru modernizarea traseului interjudețean Brașov-Covasna, care unește DN13 cu DN 12, prin Măieruș-Brașov, ocolind munții de la Baraolt și Bodoc, cu revenire la cursul superior al Oltului, în comuna Malnaș.

Este vorba despre finanțarea reabilitării unor porțiuni din DJ 131, apoi DJ 131B, precum și DJ 122, pe traseul DN 13-Măieruș-Apața-Ormeniș-Augustin-limita județe-Baraolt-Biborțeni-Malnaș-DN 12. Proiectele semnate au denumirile „Modernizare drum interjudețean Covasna – Brașov, care face legătura între drumul național DN 12 și drumul național DN 13 – format din DJ 131 KM 0+000 – 7+856 și DJ 131 B 0+000 – 12+978”, pentru partea brașoveană, precum și „Reabilitare drum județean interjud Covasna-Brașov”, de la DN 12 la DN 13, prin Malnaș Băi, Baraolt, Augustin și Măieruș – tronson Covasna, de la DN 12 prin Malnaș Băi, Baraolt, până la limită județ Augustin și Măieruș”.

Proiectele au fost semnate de președinții celor două Consilii Județene, pentru Covasna de domnul Sándor Tamás și pentru Brașov de domnul Adrian Ioan Veștea, împreună cu Simion Crețu, director general ADR Centru, în prezența reprezentanților administrației publice din localitățile de pe traseul acestor drumuri. Finanțarea modernizării acestor drumuri, în valoare totală cumulată de peste 190 milioane lei, este asigurată de Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – care vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, respectiv Prioritatea de investiţii 6.1 – ”Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare și terţiare la infrastructura TEN-T”, la care se adaugă contribuția beneficiarilor, județele Brașov și Covasna.

Drumurile județene reabilitate în aceste proiecte, prin corelarea intereselor de dezvoltare ale județelor Covasna și Brașov, asigură o conectivitate mai bună a zonei cunoscută sub numele de Valea Zălanului, aflată la sud de Munții Baraolt, cu principalele artere rutiere din sud-estul Transilvaniei, respectiv DN 12 – care pornește din Brașov și traversează municipiile reședință de județ Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, până în nordul Regiunii Centru, la Gheorgheni și Toplița – dar și DN 13 – care unește municipiile Brașov și Tîrgu Mureș, prin Rupea și Sighișoara.

Documentaţia tehnico-economică, devizul general și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de reabilitare a drumurilor DJ 122, 122B și DJ 131, de la Malnaș (DN 12) prin Biborțeni-Baraolt și apoi până la limita cu județul Brașov indică faptul că valoarea totală a investiției este de aproape 88 milioane lei, respectiv circa 19,5 milioane euro, din care aproape 18,5 milioane euro sunt sume nerambursabile, restul fiind reprezentat de contribuția beneficiarului, Consiliul Județean Covasna. Investițiile pe traseul de peste 33 km al acestor drumuri sunt programate să se finalizeze până la sfârșitul anului 2021.

Vorbind despre această cerere de finanțare din surse nerambursabile, domnul Sándor Tamás, Președintele CJ Covasna, a spus: „Acest proiect, dezvoltat în parteneriat cu județul Brașov, completează investițiile pe care le-am început în urmă cu mai bine de șapte ani, odată cu reabilitarea DJ 121, tot cu fonduri europene. Acum, investim pentru a susține viitorul acestui nou traseu al apelor minerale, deoarece vom atrage mai multe investiții în zona Bodoc-Malnaș Băi-Biborțeni-Baraolt, prin reabilitarea acestui drum. Răspundem astfel cerințelor populației din această zonă a județului, unde drumurile nu sunt într-o stare foarte bună și facilităm nu doar accesul rutier, dar și posibilitatea de interconexiune cu căile ferate, fie pe magistrala Brașov-Sighișoara-Teiuș, fie pe ruta Brașov-Sfântu Gheorghe-Toplița-Deda. După această investiție, va crește siguranța circulației pe la poalele munților Baraolt și estimăm că va crește și atracția turistică a acestei zone, despre care nu se va mai putea spune că este la capătul asfaltului”, a completat domnul președinte Tamás.

Porțiunea de DJ 131 și traseul DJ 131B din județul Brașov, reprezintă peste 15,5 km, aflați în acest moment într-o stare precară. Circulația între localitățile Măieruș, Ormeniș și Augustin se desfășoară cu dificultate, iar conexiunea orașului Baraolt cu DN 13 este foarte dificilă. De aceea a fost pregătită cererea de finanțare pentru reabilitarea celor două drumuri de pe teritoriul brașovean, cu fonduri REGIO 2014-2020, parte a conceptului general de dezvoltare a infrastructurii rutiere din Regiunea Centru, între DN 12 și DN 13, cu conectivitate către județele Harghita și Mureș. Valoarea totală a proiectului este de aproape 111 milioane lei, circa 24,6 milioane euro, la care se adaugă cofinanțarea Consiliului Județean Brașov. Se estimează ca lucrările să se încheie până în 31 august 2021.

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...