Românii au interes scăzut pentru dezvoltarea de noi competetențe și de abilități digitale care să îi ajute să avanseze profesional, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană la interesul pentru educația online.
Conform Eurostat, doar 10% dintre românii cu acces la Internet au urmat o formă de educație online, ceea ce plasează România pe ultimul loc în UE, fiind departe de avansul deținut de Irlanda (61% dintre utilizatori), Olanda (59%) sau Finlanda (53%).
Mai mult, deși se înscriu la cursuri de formare în diverse domenii, unii români nu își doresc să învețe, ci vor doar să obțină o diplomă acreditată, care să le „ateste” competențe pe care în fapt nu le-au dobândit, arată o analiză realizată de Centrul de Formare APSAP.
„Românii vor cursuri ieftine, vânează reduceri și se implică minimal în procesul de învățare. Nu doar că lipsa de seriozitate este o problemă majoră, dar se ajunge la absurdități: unii cursanți chiar cer întrebările care „vor pica” la examen, ca să treacă mai ușor. Realitatea este tristă și revoltătoare: 20% dintre cursanții care susțin că au diplomă de licență nu au nici măcar bacalaureatul luat”, se arată în analiza APSAP.
Interesul românilor pentru dezvoltarea de competențe noi este corelat cu nivelul scăzut de educație al majorității populației. Conform Eurostat, România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește numărul tinerilor cu studii universitare, doar 1 din 4 tineri finalizând o formă de învățământ superior. La nivelul UE, 42% dintre persoanele cu vârsta între 25 și 34 de ani sunt absolvenți de studii universitare.