UE va avea acorduri de comerț și investiții cu Vietnam

Acordul de Comerţ Liber (ACL) şi Acordul privind Protecţia Investiţiilor (IPA) cu Vietnam vor fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi, de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ, şi de Ştefan-Radu Oprea, preşedinte în exerciţiu al Consiliului Afaceri Externe – Comerţ.

Acordul de Comerţ Liber dintre UE şi Vietnam este unul dintre cele mai ambiţioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare şi are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. De asemenea, 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare a ACL-ului, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporţie de 71% odată cu intrarea în vigoare a tratatului, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la 7 ani.

Acordul de Comerţ Liber UE-Vietnam va reduce semnificativ barierele netarifare existente şi va deschide companiilor din UE accesul pe piaţa vietnameză a comerţului cu servicii şi a achiziţiilor publice, în timp ce IPA va consolida protecţia investiţiilor UE în Vietnam.

Acordul de comerţ liber UE-Vietnam este un acord de „nouă generaţie” care conţine prevederi importante referitoare la protecţia proprietăţii intelectuale, liberalizarea investiţiilor şi dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (precum libertatea de asociere şi interzicerea muncii copiilor) şi de implementare a convenţiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecţia biodiversităţii.

Negocierile dintre cele două părţi au debutat în iunie 2012 şi au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE şi Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL şi IPI. Acordurile au fost aprobate la nivel formal de către Comisia Europeană, urmând a fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi.

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerţul cu bunuri şi 3,6 miliarde de dolari din comerţul cu servicii.

În timp ce stocurile UE de investiţii în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această ţară pentru a acoperi regiunea Mekong.

Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicaţii, îmbrăcăminte şi produse alimentare. UE exportă în Vietnam maşini şi echipamente de transport, produse chimice şi produse agricole. 

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...