UE trebuie să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare

Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul European salută cererea Moldovei de aderare la UE, iar țara se află pe calea cea bună în ceea ce privește adoptarea reformelor esențiale.

Textul afirmă că Republica Moldova a fost afectată în mod disproporționat de războiul din Ucraina vecină.

Acest lucru se datorează în principal sosirii a peste 450.000 de refugiați ucraineni de la începutul invaziei – dintre care aproape 100.000 au rămas în Republica Moldova.

O altă cauză este diminuarea importantă a schimburilor comerciale și creșterea prețurilor la energie și transport.

În acest scop, eurodeputații solicită UE să ofere mai mult sprijin țării prin intermediul unei noi asistențe macrofinanciare.

Acordarea statutul de țară candidată la aderarea la UE

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova a depus cererea de aderare oficială la UE pe 3 martie 2022.

Astfel, Parlamentul European afirmă că UE ar trebui să îi acorde statutul de țară candidată, în conformitate cu articolul 49 din TUE și „pe baza meritelor”.

Între timp, Uniunea Europeană și Republica Moldova ar trebui să își continue eforturile de integrare a țării pe piața unică a UE și de consolidare a cooperării sectoriale.

Mai mult, eurodeputații solicită Comisiei Europene să finalizeze rapid evaluarea cererii și să ofere Republicii Moldova asistență deplină pe durata acestui proces.

CITEȘTE ȘI: 11 orașe din Moldova, curse directe spre Aeroportul Otopeni prin FlixBus

- publicitate -