Turbulențele de pe piețe nu i-au speriat pe investitorii individuali români

Aceștia își arată încrederea în companiile locale prin creșterea investițiilor în acțiuni listate la nivel local, spre deosebire de omologii lor de la nivel mondial

Turbulențele de pe piețe nu i-au speriat pe investitorii individuali români, aproape 9 din 10 (87%) declarându-se încrezători în ceea ce privește investițiile lor și continuă să își diversifice portofoliile, arată datele eToro.

În ultimele trei luni, 64% dintre aceștia și-au majorat investițiile în diverse clase de active, mărfurile fungibile (commodities) și obligațiunile străine fiind cele mai populare.

Astfel, pentru mărfuri s-a înregistrat o creștere de 11% a numărului de investitori care au acest activ în portofolii (de la 16% în urmă cu un an la 27%).

Obligațiunile străine au fost pe locul al doilea în topul preferințelor, în creștere cu 7 puncte procentuale, urmate de investițiile alternative (creștere de 4 puncte procentuale).

În mod particular, tot mai mulți români au investit în instrumente alternative, cum ar fi proprietățile imobiliare, numărul acestora ajungând la 29%.

Totodată, aceasta este o categorie în care românii sunt mai mai predispuși să investească, comparativ cu media europeană și mondială de 23%.

Diferențe importante față de investitorii din alte țări

În timp ce românii și-au majorat expunerea la acțiuni locale cu 3% în ultimul an, la nivel global procentul investitorilor individuali cu expunere la acțiuni locale a scăzut de la 51% în T1 2022 la 45% în T1 2023.

Îndepărtarea de piața de capital locală este un fenomen mai răspândit în SUA, unde proporția investitorilor de retail care dețin acțiuni naționale a scăzut de la 60% în T1 2022 la 42% în T1 2023.

Între timp, în Europa, deși există diferențe puternice de la țară la țară, proporția celor care dețin acțiuni listate pe bursele naționale a rămas stabilă la 45%.

În Spania se observă o scădere pronunțată a preferinței față de țara de origine, cu 21% mai puțini investitori deținând acțiuni naționale, în timp ce Italia, Polonia și Republica Cehă contrazic această tendință.

În timp ce popularitatea acțiunilor locale a scăzut, proporția investitorilor care dețin acțiuni ale unor companii listate în străinătate a crescut modest, cu 4% față de anul trecut.

Creșteri mai pronunțate au fost observate pe piețe precum SUA (creștere de 25%) și Marea Britanie (creștere de 12%), în timp ce în UE s-a înregistrat o creștere de 7%. În România, acest număr a crescut cu doar 1%.

MAI MULTE | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: Prețul unei acțiuni Amazon, la cel mai înalt nivel din istorie

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...