Turbulențele de pe piețe nu i-au speriat pe investitorii individuali români, aproape 9 din 10 (87%) declarându-se încrezători în ceea ce privește investițiile lor și continuă să își diversifice portofoliile, arată datele eToro.
În ultimele trei luni, 64% dintre aceștia și-au majorat investițiile în diverse clase de active, mărfurile fungibile (commodities) și obligațiunile străine fiind cele mai populare.
Astfel, pentru mărfuri s-a înregistrat o creștere de 11% a numărului de investitori care au acest activ în portofolii (de la 16% în urmă cu un an la 27%).
Obligațiunile străine au fost pe locul al doilea în topul preferințelor, în creștere cu 7 puncte procentuale, urmate de investițiile alternative (creștere de 4 puncte procentuale).
În mod particular, tot mai mulți români au investit în instrumente alternative, cum ar fi proprietățile imobiliare, numărul acestora ajungând la 29%.
Totodată, aceasta este o categorie în care românii sunt mai mai predispuși să investească, comparativ cu media europeană și mondială de 23%.
Diferențe importante față de investitorii din alte țări
În timp ce românii și-au majorat expunerea la acțiuni locale cu 3% în ultimul an, la nivel global procentul investitorilor individuali cu expunere la acțiuni locale a scăzut de la 51% în T1 2022 la 45% în T1 2023.
Îndepărtarea de piața de capital locală este un fenomen mai răspândit în SUA, unde proporția investitorilor de retail care dețin acțiuni naționale a scăzut de la 60% în T1 2022 la 42% în T1 2023.
Între timp, în Europa, deși există diferențe puternice de la țară la țară, proporția celor care dețin acțiuni listate pe bursele naționale a rămas stabilă la 45%.
În Spania se observă o scădere pronunțată a preferinței față de țara de origine, cu 21% mai puțini investitori deținând acțiuni naționale, în timp ce Italia, Polonia și Republica Cehă contrazic această tendință.
În timp ce popularitatea acțiunilor locale a scăzut, proporția investitorilor care dețin acțiuni ale unor companii listate în străinătate a crescut modest, cu 4% față de anul trecut.
Creșteri mai pronunțate au fost observate pe piețe precum SUA (creștere de 25%) și Marea Britanie (creștere de 12%), în timp ce în UE s-a înregistrat o creștere de 7%. În România, acest număr a crescut cu doar 1%.