Tu ai nevoie de o poliță de malpraxis? Cine trebuie să încheie o asigurare de răspundere profesională în România

Fiecare dintre noi a făcut greșeli la locul de muncă. Unele sunt inofensive, altele sunt flagrante. Unele au urmări insignifiante, dar altele pot avea repercusiuni semnificative, care se pot traduce prin pierderi financiare majore.

Într-o lume a vitezei și un mediu de lucru încărcat cu sarcini și responsabilități, zicala ”A greși e omenește” se potrivește cel mai bine. Stres, oboseală, prea multe de făcut într-un timp scurt sau chiar neștiință, toate acestea pot avea ca rezultat erori mai mici sau mai mari la locul de muncă. Dar dacă micile greșeli pot trece doar cu o mustrare din partea managerului și lucrurile reintră în normal, unele erori la job pot avea repercusiuni costisitoare care, în funcție de domeniul de activitate, pot avea ca rezultat chiar dispariția firmei.

Un manager care își face o echipă cu care să obțină rezultate la firma la care lucrează îi alege în general pe cei mai buni specialiști. Ce se întâmplă însă când însuși managerul greșește? Sau un liber profesionist, care își oferă serviciile către clienți, poate greși flagrant față de oamenii pe care s-a angajat să îi ajute. Cum pot fi aceștia despăgubiți?

O asigurare de raspundere profesionala, cunoscută și sub denumirea de asigurare de malpraxis, are ca scop despăgubirea tuturor prejudiciilor apărute în principal din neglijența în exercitarea profesiei. O astfel de poliță poate fi încheiată aproape în toate ramurile de activitate existente, indiferent dacă sunt liber profesioniști sau companii care activează în domenii variate.

Cine are nevoie de o asigurare de răspundere profesională?

Când vorbim despre asigurarea de răspundere profesională, trebuie să facem distincția între asigurarea obligatorie și cea facultativă. În România există o serie de meserii reglementate prin lege pentru exercitarea cărora este nevoie de o asigurare de malpraxis obligatorie.

Acestea sunt următoarele: profesioniști din domeniul sănătății (medici, asistenți medicali, farmaciști); avocați, notari, administratori judiciari, mediatori, executori judecătorești; specialiști în domeniul IT&C; arhitecți, proiectanți, experți tehnici; contabili, experți contabili, auditori financiari, consultanți fiscali; brokeri de asigurare; traducători; alte profesii reglementate prin acte normative.

În afara acestor categorii profesionale, orice companie poate încheia o asigurare de răspundere profesională facultativă, prin intermediul căreia primește despăgubiri în cazul unor greșeli profesionale, făcute de angajați sau de colaboratori.

Profesiile cele mai expuse riscului și, în consecință, necesității încheierii unei asigurări de malpraxis sunt următoarele:

  • Specialiști care oferă sfaturi și consultanță – clienții pot cere frecvent despăgubiri, dacă ei consideră că le-ai oferit consultanță greșită.
  • Experți în diferite domenii de activitate – în orice domeniu ai lucra, greșelile legate de design, planificare sau calcul sunt uzuale.
  • Specialiști IT sau care lucrează cu date personale – cele mai frecvente riscuri sunt atacurile cibernetice prin intermediul cărora apar scurgeri de date, iar clienții pot cere despăgubiri din acest motiv.
  • Unii clienți insistă ca prestatorul de servicii cu care lucrează să aibă o asigurare de malpraxis – există mari companii care, atunci când angajează un prestator de servicii sau un expert pe un anumit domeniu, să aibă o astfel de poliță încheiată, pentru eventualitatea apariției unie erori profesionale.

Tipuri de asigurări de răspundere profesională și ce costuri acoperă

Asigurarea de răspundere profesională acoperă costurile legale și cheltuielile care decurg dintr-o situație de malpraxis, precum și despăgubirile pentru consiliere sau prestări de servicii inadecvate, care au produs pagube clientului. Așadar, o poliță de malpraxis te protejează și pe tine ca profesionist în cazul în care ai pierderi din cauza unei erori profesionale, dar îți protejează și clientul care a pierdut bani sau date din cauza ta.

Asigurările de răspundere profesională sunt variate și pot acoperi erori din multe domenii de activitate. Iată câteva dintre polițele de malpraxis pe care le oferă Leader Team Broker: răspunderea profesională a tuturor meseriilor (Professional liability sau professional indemnity); răspunderi contractuale pentru erori și omisiuni (Errors and Omissions); răspunderea companiilor de IT; răspundere civilă faţă de terţi; răspunderea producătorului; răspunderea angajatorului faţă de angajaţi; răspunderea chiriaşului faţă de proprietar; răspunderea avocaților; răspunderea arhitecților; răspunderea medicilor, farmaciștilor; răspunderea clinicilor medicale; răspunderea directorilor și a managerilor; răspunderea constructorilor (CAR); răspunderea transportatorilor; răspunderea companiilor de transport, expediţii, logistică și depozitare; răspundere Cyber risk; răspundere Cyber crime.

Leader Team Broker are o echipă de experți în riscuri profesionale și financiare, care va consilia orice companie care vrea să încheie o poliță de răspundere profesională în privința celei mai bune oferte pentru domeniul lor de activitate. Compania lucrează cu peste 30 de asigurători naționali și internaționali și oferă peste 700 de soluții și produse de asigurare. Brokerul are în portofoliu și o serie de produse unice pe piața din România, aduse de pe piața internațională, cum ar fi asigurările cyber, asigurările de răspundere IT sau cele de sănătate privată.

Consultanții Leader Team reprezintă compania în discuția cu asigurătorii și negociază  cele mai avantajoase oferte, în funcție de nevoile fiecărei companii, iar reducerea de costuri pe asigurare poate ajunge până la 40%. Totodată, compania a creat și un departament intern de daune, pentru a oferi sprijin tuturor clienților, indiferent de asigurătorul și produsul de asigurare ales.

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...